Descoperire arheologică importantă în curtea Cetăţii Făgăraşului, în timpul lucrărilor la canalizare

Lucrările la canalizarea curții exterioare din Cetatea Făgăraşului, care se desfășoară sub supraveghere arheologică, în cadrul proiectului de restaurare, au dus la o descoperire importantă pentru istoria cetății. În urma săpăturilor s-a descoperit un blazon de piatră, ce a aparținut principelui Gabriel Bethlen (1613-1629). Blazonul (dimensiuni 100 cmx70 cm) are, central, în scut două păsări de baltă străpunse de o săgeată, iar de o parte și alta doi lei ce susțin o coroană. Pe marginea acestui blazon, de jur împrejur un dragon.

În cetate, se mai păstrează încă un blazon al principelui Bethlen din anul 1627, de mici dimensiuni lucrat în stucatură, pe ușa de la loggia de la etajul I. Aceasta este într-o formă simplificată – doar cele două păsări de baltă fiind străpunse de săgeată. Reprezentanţii muzeului Cetatea Făgăraşului spun, de asemenea, că, inventarele generale ale cetății (1632, 1637, 1656 și 1676) amintesc, în castel, despre încăperi cu blazonul principelui, situate la etajul al II-lea, dar care, la acest moment, nu se mai păstrează.

„Am încercat să identificăm locul unde era sau trebuia pus acest blazonul de piatră descoperit recent.  Inventarul cetății din 1632, realizat la trei ani după moartea principelui, menționa că pe bastionul de sud-est (al Toboșarului) era depozitat blazonul de piatră al răposatului nostru domn, în câteva bucăți pentru bastion. Desigur, nu pentru cel pe care se găsea, deoarece a fost construit de Bathorești, ci, se pare, pentru cel de nord-est care are o inscripție cu numele provizorului cetății la acea dată – Rethi – și un an – 1625. Anul menționat nu înseamnă anul finalizării bastionului, ci nivelul la care s-a ajuns în acel an și este de presupus că, nefinalizându-se acest bastion, blazonul nu a mai fost pus. Acest al treilea bastion, singurul fără urechi, este ultimul construit de Gabriel Bethlen și este de presupus că aici dorea principele să pună blazonul. Amintim că în 1623, principele întocmește un plan de modernizare a fortificațiilor exterioare ale cetății Făgăraș, în 36 de puncte, care prevedea, printre altele și construirea a 3 bastioane. Unul dintre acestea – cel de sud-est fusesese construit de către familia Bathory.  Fără îndoială, cetatea nu și-a spus toată istoria și poate, ne va mai descoperi lucruri interesante”, apreciază reprezentanţii administrației Cetăţii Făgăraşului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.