Schimb dur de replici între Arafat și Orțan, în Senat. Arafat: „Peste 50% din infecțiile cu noul coronavirus sunt transmise de asimptomatici”. Orțan: „Dacă stau acasă, cu masca pe botic, nu reprezintă un pericol”

Sursa foto: Digi 24

Raed Arafat și senatorul brașovean Florin Orțan au avut ieri un schimb de replici pe tema asimptomaticilor, în timpul dezbaterii Legii carantinei, relatează Digi 24. În viziunea secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Internat, Raed Arafat, în cazul persoanelor infectate cu COVID-19, asimptomaticii ar trebui să fie internați, motivând acest lucru prin faptul că peste 50% din infecțiile cu noul coronavirus sunt transmise de asimptomatici. 

„Pacientul asimptomatic este infectat cu noul coronavirus, nu are rost să ne jucăm cu cuvintele. Măsura care s-a luat în România a fost să nu se amestece asimptomatici care sunt potențiali contagioși. Studiul de Universitatea Yale din New York arată că peste 50% din infecțiile cu COVID sunt transmise de asimptomatici. Să nu inducem populația în eroare că noi îi închidem în pușcărie pentru că ei sunt cu simptome ușoare fără să îi zicem că dacă mergeți acasă peste 2-3 zile puteți să fiți în stop cardiac. Problema e complexă. Dacă se decide ca asimptomaticul să stea cu familia, este o decizie medicală. Familia este expusă”, a declarat Arafat în timpul dezbaterilor. 

De cealaltă parte, senatorul PSD, medicul Florin Ovidu Orțan, a declarat că pacientul asimptomatic nu reprezintă un pericol „dacă stă cuminte acasă, cu masca pe botic”.

„Asimptomaticul e asimptomatic pentru că are doze mici virale, e asimptomatic pentru că nu tușește și nu strănută. Având doze mici virale el împrăștie cantități mici de virus. Dacă acest asimptomatic stă cuminte acasă cu mască pe botic și face duș în cadă și după ce face dezinfectează cu clor, consider că este o măsură mai mult decât suficientă”, a declarat Orțan. 

Pe de altă parte, Orțan susține sancționarea asimptomaticilor care încalcă măsura izolării la domiciliu.  

„Cel care nu respectă această generozitate de a nu traumatiza psihic un pacient, sunt de acord  că trebuie aplicate amenzi și chiar condamnări la închisoare”, a mai declarat medicul Orțan, senator PSD.

 Legea carantinei va fi dezbătută și astăzi de Comisia juridică din Senat (cameră decizională în cazul acestui act normativ). 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.