Pregătiri pentru începerea anului şcolar la Braşov. Şcolile vor fi interconectate la o bază de date comună cu DSP, IŞJ şi Primăria, pentru monitorizarea situaţiei epidemiologice

Școlile din Brașov, Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar Judeţean încearcă să își creeze o bază de date comună în vederea începerii noului an școlar, 2020 – 2021, în contextul pandemiei de coronavirus. Ieri, Grupul de lucru format la nivelul municipiului, pentru gestionarea începutului de an școlar, din care fac parte primarul George Scripcaru, viceprimarii Costel Mihai și Laszlo Barabas, directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Andrea Necular, dr. Cristina Vecerdi – coordonato UPU-SMURD, în calitate de consultant al grupului, directorul IŞJ Braşov, Ovidiu Tripşa, și directorul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Braşov, Emil Puşcaşu au avut o nouă rundă de discuţii în ceea ce priveşte începerea anului şcolar, pentru a stabili condiţiile în care va începe anul şcolar. 

Consiliile de administraţie ale şcolilor se reunesc în 7 septembrie 

 În lipsa unor norme clare venite de la centru, grupul de lucru a abordat probleme administrative, care ţin de dotarea şcolilor cu toate cele necesare la început de an.

„Am abordat o temă administrativă, referitoare la reparații, igienizări, amenajări etc la fiecare unitate de învățământ în parte, astfel încât deschiderea anului școlar să se facă la fel ca în orice alt an de învățământ, și pe de altă parte, am discutat referitor la necesitățile pentru fiecare școală sau grădiniță în parte, pentru materiale și dotări care sunt necesare în această perioadă pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Am determinat, concret, pe fiecare unitate de învățământ tot necesarul de astfel de materiale – măști, viziere și măscuțe pentru copiii mai mici de la grădinițe, clasa zero sau clasa I, dezinfectant, prosoape, coșuri de gunoi, saci galbeni, dispensere etc – circuitele de acces și modul de utilizarea a spațiilor. Împreună cu directorii vom face toate lucrurile necesare pentru deschiderea anului. După 7 septembrie, consiliile de administrație de la fiecare unitate de învățământ vor trebui să se reunească pentru a analiza dacă sunt și alte necesități, la data respectivă. Până cel târziu cu trei zile înaintea deschiderii anului școlar aceste lucruri va trebui să fie rezolvate. Am avut și propuneri de la directorii de școli. Am clarificat și o serie de necesități, am răspuns și întrebărilor care ne-au fost adresate de fiecare director în parte, împreună am identificat și soluții. Este util și necesar ca școala să înceapă în 2020 ca și cum am fi în condiții normale și îi asigur pe părinți și pe copii că facem tot ce este necesar ca acest lucru să fie posibil, din toate punctele de vedere. Cred că școlile trebuie deschise în Municipiul Brașov, am consultat și directorii unităților de învățământ din Brașov în această privință și majoritatea lor sunt de părere că școlile trebuie deschise“, a declarat primarul George Scripcaru.

 

Pe de altă parte, dr. Andrea Neculau, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov spune că până la deschiderea anului şcolar se va monitoriza îndeaproape situaţia epidemiologică, iar în funcţie de aceasta se vor lua măsuri.

Medicii dar şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean încearcă să schiţeze situaţiile de începre a anului şcolar dar sunt încă în aşteptarea unor norme metodologice de la Guvern, în acest sens.

„DSP Brașov gestionează informația legată de epidemia de SARS-COV2 prin intermediul unei platformei informatice, care ne permite să înregistrăm cazurile, să efectuăm anchetele  epidemiologice să avem o imagine sintetică asupra evoluției focarelor. Platforma ne-a permis și o comunicare cu  medicii de familie, care sunt informați în timp real asupra existenței cazurilor pozitive și care ne pot sprijini  în completarea cazurilor epidemiologice”, a spus directorul DSP Braşov.

Pe de altă parte. Dr. Andrea Neculau vorbeşte despre o interconectare a bazelor de date, care să permită acces mai rapid la informaţiile despre cazuri şi luarea unor măsuri într-un timp mai scurt.

„Am colaborat cu inspectoratul școlar pe durata examenelor de capacitate și a bacalaureatului în cursul lunii iunie,  interconectând baza de date a DSP cu cea a inspectoratului. Suntem în discuții avansate cu  inspectoratul pentru a conecta toate școlile cu baza de date a DSP,  pentru a fi informați imediat ce există o situație epidemiologică particulară legată de elevi, profesori sau personalul administrativ din școală. Este singura soluție să putem interveni prompt, pentru a limita răspândirea bolii în comunitățile școlare.  Informația și pregătirea temeinică vor putea reduce riscurile; nu putem spune că ele nu există, însă împreună acționând cu coerență, previziune și informare corectă putem face față acestei situații“, a declarat directorul DSP Brașov, Andrea Neculau. 

Propunerea Grupului de lucru: anul şcolar să înceapă după „scenariul galben”

Deocamdată, autorităţile locale cer feedback de la unităţile de învăţământ şi ţin legătura cu acestea până la începerea anului şcolar. Acest an şcolar ar putea începe la Braşov după „scenariul galben”, considerat în prezent oportun pentru municipiu, astfel că va fi nevoie, dincolo de orice, de o comunicare foarte bună între autorităţi, pentru ca lucrurile să meargă pe un făgaş cât de cât normal.

„Senariul galben” înseamnă redeschiderea școlilor și grădinițelor din 14 septembrie, cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a ȘI revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu (V-VII și IX-XI), cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.

„Suntem la a doua etapă a proiectului «Hai la școală în siguranță». S-au stabilit etape importante de parcurs în următoarea săptămână, s-au cerut feedback-uri de la toate unitățile școlare și preșcolare legate de spații, de resursa umană, de circuitele de acces și de lucru, primăria a pus la dispoziția tuturor școlilor și grădinițelor fonduri pentru materiale de protecție și dezinfectanți, și, cel mai important, s-a creat rețeaua de comunicare prin care în următoarea săptămână vom putea să culegem datele care ne mai sunt necesare despre probleme care mai pot să apară și pentru care vom găsi soluții“, a spus ieri dr.  Cristina Vecerdi, consultant în cadrul grupului de lucru.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.