Creșele din Brașov s-au pregătit de deschidere, dar rămân în stand-by, în așteptarea unor noi ordine de la Bucureşti

Creșele din Brașov sunt pregătite de deschidere, cu toate măsurile pentru reducerea riscurilor de propagare a infecției cu SARS-CoV-2. Cu toate astea, unitățile nu se vor deschide azi, în lipsa ordinului comun pe care trebuie să îl emită Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, cu precizări privind începerea noului an școlar, după cum a anunțat viceprimarul Costel Mihai.

„În ultima perioadă, ne-am pregătit cu tot ce ține de noi pentru deschiderea creșelor. Însă data la care se vor deschide efectiv creșele este influențată de normele legale care se aplică în perioada stării de alertă. Astfel, în acest moment avem emisă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 141/19.08.2020, privind instituirea condițiilor pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea Legii nr. 1/2011 (Legea educației naționale, n.n ) ce condiționază deschiderea unităților de apariția unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației Naționale, prin care să fie stabilite măsurile de organizare a activității în conditii de siguranță epidemiologică“, a explicat viceprimarul Costel Mihai.  

Ordinul comun va stabili toate examenele medicale necesare înainte de creșă

Până acum s-a făcut o igienizare completă la toate cele opt creșe din municipiul Brașov, care sunt pregătite de deschidere, însă „în condiții de reglementare anterioară“, după cum a declarat ieri viceprimarul Costel Mihai. Adică, respectându-se o distanțare fizică de 1,5 metri între persoanele din fiecare unitate.

S-a ştabilit, la nivel local, şi un nou program după care vor funcţiona creşele: între orele 8.00 – 16.00. Înainte de perioada pandemie, programul era între 6.00 – 18.00. 

Prin ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății se vor stabili și alte măsuri, dacă este cazul, și în plus se vor stabili și analizele exacte pe care părinții le vor prezenta la aducerea copiilor în creșă.

„În condiții normale, ar fi fost nevoie de rezultatele unui exudat faringian, de examen coproparazitologic și de adeverința de intrare în colectivitate, emisă de medicul de familie. În condiții de pandemiei, rămâne de văzut dacă va fi nevoie de alte examene în plus, iar acestea vor fi stabilite prin ordinul comun al celor două ministere“, a precizat ieri Costel Mihai. 

Vor fi mai puține locuri disponibile în creșe

Ceea ce se știe în prezent este că vor fi mai puține locuri disponibile în creșele din Brașov, tocmai pentru a respecta normele de distanțare fizică. Astfel, din 806 locuri câte sunt în cele opt creșe, vor fi ocupate 518 locuri. Copiii care vor ocupa unul dintre aceste locuri au fost selectați în baza regulamentului pe care Consiliul Local l-a adoptat în ședința de luna trecută, pentru a se adapta la condițiile de reducere a riscurilor în condiții de epidemie.

„Au avut prioritate copiii care deja frecventau creșa. Din cei 636 de înscriși, au intrat 518, însă anumiți copiii au fost retrași de părinți, pentru că, între timp au fost acceptați și la grădiniță, astfel că locurile rămase libere se vor completă. Trebuie precizat că în urma unei modificări a Legii educației, în limita disponibilității fiecărei unități de învățământ, copiii pot fi primiți la grădiniță și de la vârsta de 2 ani. Astfel, dacă există locuri disponibile în grădinițele din Brașov, le-am recomandat directorilor , pe cât posibil, să îi primească și pe copiii mai mici. Este o chestiune de solidaritate, care eliberează puțin și presiunea care există acum pe creșe“, a mai spus Costel Mihai.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.