Direcția de Asistență Socială Brașov va angaja 12 asistente medicale pentru cabinetele școlare

Direcția de Asistență Socială Brașov va angaja 12 cadre medicale pentru a completa personalul din cabinetele şcolare. Angajările se vor face în baza noilor prevederi legale ce permit recrutarea fără concurs a personalului, în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă.

„În baza unei prevederi legale recente, avem posibilitatea de a angaja în regim de urgenţă cadre medicale, astfel încât să asigurăm activitatea în cabinetele unităţilor de învăţământ, chiar de la începutul anului şcolar. Recrutăm 12 asistente medicale, astfel încât la începerea şcolii, după scenariul galben, să ne asigurăm că fiecare dintre cabinetele existente are cel puţin un cadru medical. De asemenea, vom angaja și un stomatolog, pentru ca alături de cei 4 pe care deja îi avem, să acoperim toate cele cinci cabinete din unitățile de învățământ”, a declarant viceprimarul Costel Mihai”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Deşi angajările vor acoperi o nevoie stringentă în şcoli, la început de an şcolar în situaţia epidemiologică de acum, această acţiune va rezolva doar parțial problema generală a asistenţei medicale în şcoli, susţine Costel Mihai:

„Personal, sunt în continuare de părere că avem nevoie, nu doar de asistente medicale, ci şi de medici şcolari suficienţi – dacă nu unul pentru fiecare cabinet de unitate de învăţământ, măcar prin arondarea mai multor şcoli sau grădiniţe la un doctor. De aceea sperăm ca măcar în ceasul al doisprezecelea, Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, să dea curs celor aproximativ 30 de solicitări pe care le-am făcut, împreună cu colegii mei, pe parcursul mandatului meu de viceprimar, în vederea asigurării fondurilor necesare angajării medicilor şcolari”.

De altfel, problematica lipsei de medici din cabinetele unităţilor de învăţământ, expusă în mediul public, a dus şi la o sesizare din oficiu a instituţiei Avocatul Poporului. Avocatul Poporului – Biroul Braşov, coordonat de lector univ. dr. Cătălina Dinu, a sesizat în septembrie 2019 că Statul Român s-ar afla în situaţia de a încălca dreptul constituțional la ocrotirea sănătăţii, tocmai prin faptul că nu asigură resursele necesare funcţionării medicine şcolare. 

 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după un articol publicat de Brașov Metropolitan. Statul Român încalcă dreptul constituțional la ocrotirea sănătății

 

Avocatul Poporului a notat atunci că prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr.162/2008, cu modificările și completările ulterioare, a fost reglementat transferul atribuţiilor şi competențelor Ministerului Sănătății Publice către autoritățile administraţiei publice locale concomitent cu asigurarea resurselor umane, materiale și financiare necesare exercitării acestora.  În cazul de faţă însă, MS a transferat către autoritatea locală doar responsabilităţile, nu şi resursele financiare pentru plata medicilor şi a asistentelor din cabinetele şcolare. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.