Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după un articol publicat de Brașov Metropolitan. Statul Român încalcă dreptul constituțional la ocrotirea sănătății

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în urma unor articole de presă publicate de Brașov Metropolitan și Monitorul Expres, în care se arată că Statul român s-ar afla în situația de a încălca dreptul constituțional la ocrotirea sănătății.   



La sfârșitul lunii iulie, Brașov Metropolitan relata situația cabinetelor școlare din municipiul Brașov, care deși au fost amenajate cu fonduri de la bugetul local, ele nu pot funcționa la capacitate maximă întrucât personalul angajat, pe de o parte este insuficient, iar pe de altă parte, riscă să rămână fără bani de salarii, în contextul în care Municipiul Brașov nu a primit de la Ministerul Sănătății sumele eferente acestor cheltuieli, așa cum prevede legea.

Articolul din presă prezintă faptul că, „pentru a acoperi serviciile medicale din toate cabinetele școlare, Direcţia de Asistență Socială Braşov (direcţie care gestionează aceste cabinete medicale, n.n.) ar trebui să aibă 98 de cadre medicale, respectiv 23 de doctori, 71 asistente, o infirmieră și 3 asistente comunitare“. La momentul relatării acestei situații erau angajate însă 76 de cadre medicale, dintre care opt medici generaliști, trei medici stomatologi și 65 de asistente medicale. Astfel, din 79 de unități de învățământ câte sunt în municipiul Braşov, 18 nu erau deloc acoperite cu servicii medicale, ceea ce înseamnă că doar 80% dintre unitățile de învățământ beneficiau de astfel de servicii. Brașov Metropolitan a mai relatat în luna iulie că, deși Municipalitatea a trimis mai multe notificări către Ministerul Sănătății, solicitând, conform legii, finanțarea aferentă salariilor cadrelor medicale angajate în cabinetele din învățământul obligatoriu, răspunsul de la București a fost că nu există fonduri.

Pentru funcționarea acestor cabinete este nevoie de 9 milioane lei, dintre care  Municipalitatea a primit doar 6,5 milioane lei – sumă care ajunge pentru salariile angajaților actuali (76 de medici şi asistente) numai până în luna octombrie, după cum a precizat viceprimarul Brașovului, Costel Mihai.



Situația este la fel de complicată și cu cabinetele medicale stomatologice, care deși au fost amenajate cu finanțare de la bugetul local, nu pot funcționa, pentru că Ministerul Sănătății nu asigură banii pentru plata medicilor și a asistentelor.

Așadar, în cazul municipiului Brașov, Ministerul Sănătății a transferat doar atribuțiile și competențele (deci numai obligațiile), „uitând“ și de asigurarea resurselor umane, materiale și financiare.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, notând că prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr.162/2008, cu modificările și completările ulterioare, a fost reglementat transferul atribuţiilor şi competențelor Ministerului Sănătății Publice către autoritățile administraţiei publice locale concomitent cu asigurarea resurselor umane, materiale și financiare necesare exercitării acestora. 



Potrivit art. 3 alin.(1) din actul normativ enunțat, în vederea exercitării de către autorităţile administrației publice locale a atribuţiilor şi competențelor privind asistenta medicală comunitară și finanțarea cheltuielilor de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali, precum şi cheltuielile cu medicamente și materiale sanitare din unităţile de asistenţă medico-socială, se vor asigura transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sănătății (s.n.)

În ceea ce privește cabinetele dentare, Metodologia din 7 septembrie 2011 (…) reglementează prin art.3 alin.(1), faptul că asistenta medicală şi de medicină dentară acordată preşcolarilor şi elevilor pe toată perioada în care se află în unitățile de învăţământ se asigură în cabinetele medicale şi de medicină dentară din grădinițe şi şcoli, iar potrivit art. 1 alin.(1) din Ordinul Ministrului Sănătății nr.653/2001, asistenta medicală şi stomatologică a preşcolarilor, elevilor şi studenţilor se asigură în cabinetele medicale și stomatologice din grădinițe, şcoli şi unități de învățământ superior. 

De asemenea, din aceeași Metodologie din anul 2011, anterior menţionată, rezultă atribuții specifice în domeniul asistenţei medicale în sarcina personalului medical, dar și al autorităților publice locale şi inspectoratelor şcolare județene, ultimele dintre acestea având obligația să semnaleze nevoile de amenajare şi dotare ale cabinetelor medicale și dentare, administraţiei publice locale“, se arată în cercetarea făcută de Biroul Teritorial Brașov al Instituției Avocatului Poporului.

 

Biroul Teritorial al Brașov al Avocatului Poporului a solicitat și un punct de vedere din partea viceprimarului municipiului Brașov, cel care a prezentat public situația rețelei școlare de cabinete medicale, care nu poate funcționa la capacitatea maximă din cauza subfinanțării. 



Viceprimarul Brașovului Costel Mihai a confirmat că a primit o solicitare de informații detaliate din partea Avocatului Poporului și spune că speră ca această procedură să aibă un final fericit pentru serviciile medicale din școlile brașovene dar, în acelaș timp, să atragă și un semnal de alarmă cu privire la medicina școlară, căreia Guvernul României pare că nu îi acordă importanța cuvenită deocamdată. 

„Am primit o solicitare din partea Avocatului Poporului și am confirmat cele reflectate în presă, oferind în detaliu informații despre situația rețelei școlare de cabinete medicale generale și stomatologice, arătând că am făcut toate diligențele către Ministerul Sănătății, pentru a primi, așa cum prevede legea, finanțarea de care am avea nevoie. Nu am primit, în schimb, un răspuns pozitiv de la Minister. Personal, mă bucur că prezentarea acestei situații în spațiul public a generat această reacție din partea Instituției Avocatului Poporului și sper ca în urma acestei autosesizări să reușim împreună ceea ce nu am reușit până acum singuri: să determinăm Ministerul Sănătății să-și respecte obligația legală de a finanța funcționarea cabinetelor medicale școlare. Mi-aș dori ca acesta să fie și un semnal de alarmă pentru susținerea acestor cabinete, care le oferă elevilor, pe perioada cursurilor, servicii medicale de bază și servicii medicale de prevenție“, a declarat Costel Mihai.   

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.