Un fost șef al Direcției de Pază și Ordine din Consiliul Județean Brașov a lăsat o gaură de peste 5 milioane de lei în vistieria instituției

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov l-au trimis în judecată pe Ion Chiran, fost director al Direcției de Pază și Ordine (DPO) a județului Brașov, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu și de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată”.
Conform procurorilor anticorupție, în perioada 2010-2014, Chiran Ion ar fi pus la dispoziția unei societăți comerciale (pe care ar fi administrat-o împreună cu o rudă a sa și care avea ca obiect prestarea unor servicii de protecție și pază), în baza unui contract de comodat, un imobil și un număr de peste 100 angajați (foști agenți de pază disponibilizați de la D.P.O. Brașov). De asemenea, anchetatorii susțin că Ion Chiran ar fi încheiat cu aceeași societate mai multe contracte de asociere în participațiune care aveau ca obiect derularea în bune condiții a contractelor de prestări servicii de pază la anumiți beneficiari ai Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov, fără inițierea și desfășurarea unei proceduri de licitație deschisă. Ba mai mult, în rechizitoriul procurorilor se arată că inculpatul ar fi dispus introducerea unor clauze contractuale în așa fel încât împărțirea rezultatelor financiare să se realizeze aproape exclusiv în beneficiul societății respective (inițial 97% ulterior 99% din veniturile realizate de asociere)”, dar și că ar fi decis nejustificat plata către aceeași firmă a unor sume de bani în condițiile în care serviciile de pază au fost executate în mare parte de agenți din cadrul Direcției pe care o conducea”.
De asemenea, anchetatorii au constata faptul că Ion Chiran și-ar fi majorat salariul de bază cu încălcarea prevederilor legale, prin încheierea a patru acte adiționale la contractul individual de muncă.

„Prin aceste demersuri, bugetul Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov a fost prejudiciat cu suma totală de 5.026.617 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea administrată de inculpatul Ion Chiran”, se arată într-un comunicat al DNA. 

Conform aceleiași surse, Direcția de pază și Ordine a Județului Brașov a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 5.510.594 lei. În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Chiran Ion.
Reprezentanții DNA au subliniat faptul că până la finalizarea procesului, Ion Chiran beneficiază de prezumția de nevinovăție. 

1 Trackback / Pingback

  1. Un fost șef al Direcției de Pază și Ordine din Consiliul Județean Brașov a lăsat o gaură de peste 5 milioane de lei în vistieria instituției - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.