Primăria a selectat 6 reprezentanţi ai societăţii civile pentru Comisia Tehnică de Urbanism dar numele lor sunt ţinute „sub cheie”

Trei arhitecți, dintre care un doctor în urbanism şi un specialist în monumente istorice, doi ingineri specialiști în construcții civile – unul specializat și în monumente istorice şi un psiholog vor fi reprezentanţii societăţii civile în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Anunţul a fost făcut de Primăria Braşov, care, prin viceprimarul Flavia Boghiu, a precizat că, în urma apelului lansat de municipalitate, 20 de persoane şi-au manifestat intenţia de a face parte din comisia care avizează construcţiile şi lucrările de urbanism din Braşov.

După selecţia făcută de Municipalitate au rămas şase persoane. Fiecare dintre aceştia va avea, în Comisia Tehnică de Urbanism câte un mandat de trei luni. 

„Aceștia vor ocupa pe rând, în mandate de câte trei luni, această poziție. Vor avea drept de vot, fiind o premieră pentru municipiul Brașov faptul că un loc în comisie îi revine societății civile. Celorlalți aplicanți, care nu vor face parte din comisie, li se va oferi posibilitatea de a face parte din grupuri de lucru, dacă vor găsi domenii de interes pentru ei. Felul în care se iau deciziile legate de cum va arăta orașul nostru trebuie să aibă de-a face cu specialiști și cu felul în care comunitatea își dorește să arate orașul. De aceea Comisia Tehnică este acum compusă din specialiști, de la Ordinul Arhitecților din România, de la Registrul Urbaniștilor din România, precum și reprezentantul societății civile”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Deşi includerea unui reprezentant al societăţii civile în Comisia Tehnică de Urbanism a fost adusă în prim-plan de către Municipalitate, ca o chestiune de transparenţă, Primăria nu a dat numele celor şase selectaţi, nici la solicitarea expresă a reprezentanţilor mass-media. 

Mandatele celor 6 vor acoperi următoarele perioade: martie – iunie 2021, iunie – septembrie 2021, septembrie-decembrie 2021, decembrie 2021 – martie 2022, martie – iunie 2022, iunie – septembrie 2022.

Reprezentantul societății civile, alături de ceilalți membri ai comisiei, va avea, conform Regulamentului CTATU, următoarele atribuţii:

  • analizează documentaţiile de amenajare a teritoriului sau documentaţiile de urbanism (PUZ şi PUD), precum şi studiile de fundamentare sau cercetare și în vederea emiterii avizului arhitectului şef;
  • analizează studiile şi documentaţiile de urbanism întocmite din lista de proiecte aprobată de consiliul local în etapele prevăzute prin contractele de proiectare (aviz preliminar, aviz de consultare, aviz de principiu, după caz);
  • poate semnala disfuncţionalităţile apărute în structura urbană (incompatibilităţi funcţionale, agresarea cadrului natural, alterarea esteticii urbane, a morfologiei spaţiale, afectarea patrimoniului construit etc.) şi face propuneri de întocmire a unor documentaţii care să conducă la diminuarea sau înlăturarea acestora.
  • Analizează, la solicitarea altor compartimente din Primăria Municipiului Braşov, documentaţii specifice.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism este organ consultativ cu atribuţii de analiză, expertizare tehnică şi consultanţă, care asigură fundamentarea tehnică a avizului Arhitectului-şef al Municipiului Braşov.

Componența CTATU – 12 membri, dintre care:

  • ­­5 membri ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Brașov- Covasna- Harghita
  • 2 membri ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Brașov- Covasna- Harghita și membri ai Registrului Urbaniștilor din România
  • Arhitectul Șef al Municipiului Brașov
  • Șef Serviciu Autorizări în Construcții
  • Șef Serviciu Amenajarea Teritoriului și Gestiune Date Urbane
  • Șef Serviciu Administrarea Patrimoniu și Urbanism Comercial
  • Un reprezentant al societății civile.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.