Făgăraș, model de administrație publică. Cetățenii, chemați de Primărie sa spună dacă sunt de acord cu scumpirea gunoiului

 Făgărășenii sunt așteptați în 26 noiembrie, la Căminul Cultural din localitate, să își spune părerile în privința modificării taxei de salubritate.

Invitația a fost lansată de Primăria Făgăraș, care a propus reducerea taxei de la 13 lei/persoană/lună, la 9 lei/persoană/lună, în cazul persoanelor fizice, și de la 160 de lei/mc la 120 de lei/mc, începând cu data de 1 ianuarie 2020. 

În schimb, operatorul local de salubritate, Salco Serv, firmă aflată în subordinea Consiliului Local Făgăraș, are în plan majorarea tarifelor pentru persoanele fizice, de la 13 lei/persoană/lună la 14,82 de lei/persoană/lună și reducerea celui pentru persoanele juridice,  de la 160 de lei/mc la 149,93 de lei/mc.

De altfel, la dezbaterea publică au fost chemați și reprezentanții Salco Serv, pentru a argumenta valorile propuse. 

Primăria Făgăraș a început demersurile pentru reducerea valorii taxei de salubritate după ce după ce a achiziționat trei autospeciale pentru modernizarea parcului auto al Salco Serv.  Cele trei vehicule au costat 1.447.000 de lei (fără TVA), iar finanțarea a fost asigurată integral de la bugetul local. Prin achiziția celor trei autospeciale, edilii locali au anunțat că vor scădea și cheltuielile de operare,  ceea ce va duce, implicit, la reducerea taxei de salubritate. 

De asemenea, municipalitatea din Făgăraș a anunțat că a luat în calcul reducerea taxei și în în urma analizării cantităților de deșeuri municipale gestionate de Salco Serv în anul 2019 și prin rezultatele obținute la nivel local din colectarea separată a deșeurilor de hârtie, carton, plastic, sticlă și metal.  

„Valoarea acestei taxe crescuse la începutul anului, după ce au fost luate măsurile impuse prin legislația în vigoare; necesare pentru gestionarea corectă a deșeurilor generate pe raza Unității Administrativ Teritoriale (UAT).  Acum, la fel ca începutul lui 2019, autoritățile locale invită cetățenii să se alăture procesului de colectare separată a deșeurilor, fiind singura șansă pentru atingerea țintelor de reciclare și de deviere de la depozitare. În urma discuțiilor purtate cu persoane din aparatul de specialitate al primarului – în care s-a comunicat faptul că singurul element de calcul fix, cu impact asupra prețului final, care va fi acceptat în fundamentare, este cel al cantității de deșeuri reziduale și biodegradabile programată a se genera. Pentru stabilirea indicelui de generare al fluxului de rezidual și biodegradabil se vor considera cantitățile gestionate de societate în anul 2019”, se arată într-un comunicat al Primăriei Făgăraș.  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.