Fraudă de proporții la BAC-ul de toamnă. Brașovul, în vizorul Ministerului Educaţiei

Astăzi s-a desfășurat încă un examen din cadrul sesiunii de toamnă a bacalaureatului, la disciplinele la alegere de la profil şi specializare.  Autorităţile vorbesc despre o tentativă masivă de fraudă şi chiar de fraudă propriu-zisă, în contextul în care subiectele ar fi apărut, alături de rezolvări, pe grupul de pe Facebook, numit „Bacalaureat 2020 – 2021”. Şi judeţul Braşov este în vizorul Ministerului Educaţiei, în acest caz. Reprezentanţii IŞJ spun că au identificat şi centrul de examen: Liceul Tehnologic Silvic Brașov. 

La puţin timp după ora 9.00, când candidaţii au primit subiectele, acestea au fost încărcate pe grupul de Facebook, sub formă de fotografie, iar în comentarii au apărut şi rezolvările. S-a întâmplat la disciplinele Biologie şi Fizică, însă pe reţelele de socializare au apărut în timpul examenului persoane dispuse să rezolve subiectele şi la alte discipline.

O astfel de „întâmplare” catalogată drept fraudă s-ar fi petrecut şi la un liceu din Braşov, după cum a precizat ministrul Educaţiei.  

Este vorba de o fraudă, în mod clar, care va fi sancționată. Elevii vor fi eliminați din examen și nu vor mai avea dreptul să participe.  Avem în atenţie, sunt cinci săli de clasă, în 5 licee din 5 judeţe diferite: un liceu din Brăila, din Braşov, din Gorj, din Dolj. Se fac verificări atât cât se pot face într-o școală. Profesorii au posibilități limitate de a verifica fiecare elev. Candidații sunt deja identificați și vor fi eliminați cu siguranță. Dacă au putut să prevină și nu au făcut-o, și ei vor fi sancționați. În acest moment se derulează acțiuni la fiecare centru de examen pentru a se vedea câți elevi au făcut obiectul acestei fraude”, a spus Cîmpeanu la Digi24.

La Braşov, IŞJ vorbeşte mai degrabă despre o tentativă de fraudă, întrucât s-ar fi acţionat rapid, iar subiectele de la disciplina Anatomie, fotografiate şi încărcate pe Facebook, nu ar fi primit şi răspuns în comentarii. 

„Într-adevăr, în jurul orei 11.00, am găsit o postare pe rețelele de socializare cu o poză făcută unei pagini de la subiectul de anatomie. În urma analizării fotografiei a fost identificat centrul de examen, Liceul Tehnologic Silvic Brașov, și sala de unde a fost încărcată poza. Reprezentanți ai comisiei județene s-au deplasat imediat în centrul de examen și au identificat candidatul care a realizat poza. Fiind vorba despre o tentativă de fraudă a fost solicitat ajutorul polițiștilor de la secția de siguranță școlară din cadrul IPJ Brașov. Ancheta se află în desfășurare”, a precizat Valentin Bucur, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov.

Cu o zi înainte, marţi, 17 august,  29 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă de la proba obligatorie a profilului din cadrul sesiunii a doua a examenului de Bacalaureat, potrivit datelor Ministerului Educației.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.