Sibiul a luat fața Brașovului în proiectul noului spital. Brașovul nu a trecut de etapa promisiunii unui „oraș medical”

Demarat după proiectul  Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov, proiectul Sibiulii referitor la realizarea unui nou Spital Județean de Urgență Sibiu a ajuns deja în faza obținerii autorizației de construire. 

Faptul că Brașovul a fost devansat de Sibiu în ceea ce privește construirea unui nou spital l-a făcut pe deputatul brașovean social-democrat Marian Rasaliu să afirme că actuala guvernare PNL-USRPLUS-UDMR nu are prioritar pe agendă sănătatea brasovenilor. „Este dureros să constați că, deși proiectul Spitalului Județean din Sibiu a luat naștere după cel al Spitalului Regional din Brașov, lucrurile au prins mai repede contur la Sibiu”. 

„Construirea noului Spital Regional, după cum bine știți, este proiectul meu de suflet, încă de pe vremea când ocupam funcția de prefect al județului Brașov. M-am luptat în 2018 să obțin consens politic din partea tuturor parlamentarilor de Braşov pentru susţinerea realizării lui. Guvernul social-democrat este cel care a emis un document în care își asuma faptul că la Brașov se va construi unul dintre spitalele regionale din țară. Ulterior, împreună cu parlamentarii PSD am scris și obținut votarea Legii 32/2018 de transfer a terenului pentru spital. De ani buni, asistăm doar la tergiversări. Autoritățile locale și județene ar trebui să înțeleagă că sănătatea nu are culoare politică, să lase orgoliile politice deoparte și să lupte pentru proiectele vitale ale județului!  Avem cu toții obligația să le oferim cetățenilor, nu numai din Brașov, ci din întreaga regiune, dreptul la sănătate prin tratamente adecvate în condiții decente” a declarat parlamentarul social-democrat.

Un protocol din care rezultă că spitalul din Brașov este dorit

Proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov s-a împotmolit după alegerile locale din luna septembrie a anului trecut, când noul primar, Allen Coliban, a decis o „reanalizare” a proiectului, opinia lui fiind că în varianta „moștenită” de la fostul primar Scripcaru, spitalul avea prea puține paturi. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic, pentru că și acum, conform unui ordin al ministrului Sănătății din 1 noiembrie 2018 (care nu a fost abrogat), spitalul din Brașov va avea 849 paturi pentru spitalizare continuă și 64 pentru spitalizare de zi.

În schimb, după alegeri, primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat de mai multe ori că spitalul va avea o capacitate mult mai mare, de aproape 1.000 de paturi, însă nu a obținut niciun document oficial în acest sens, deși i-am solicitat în mai multe randuri să explice pe ce își bazează declarațiile.

De altfel, în anul 2021 a fost făcut un singur pas mai mare în ceea ce privește noul spital al Brașovului: Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Brașov au semnat un protocol de colaborare în vederea implementării proiectului de la Brașov. Conform protocolului, cele trei părți vor face toate „demersurile necesare” pentru implementarea proiectului. 

Pe de altă parte, la începutul acestui an, autoritățile locale și județene au dat de înțeles că un singur spital nou la Brașov e prea puțin și au promis un „oraș medical”, care să includă, pentru început, „Regionalul”, dar și un nou spital de pneumoftiziologie și boli infecțioase.

Au fost anunțate și posibile surse de finanțare europeană: POS Sănătate pentru „Regional” și PNRR pentru cel de Infecțioase și Pneumoftiziologe. Însă pași spre depunerea unei solicitări concrete de fonduri nu s-au făcut încă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.