Prima săptămână de la lansarea Certificatului digital COVID: Peste 700.000 de români l-au descărcat, pentru călătoria în străinătate

747.450 de români au descărcat certificatul digital COVID (pașaportul verde COVID) în prima săptămână de la lansarea platformei certificat-covid.gov.ro, arată datele transmise de reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, la solicitarea HotNews.ro.

Certificatele descărcate, pe categorii:

  • Peste 96% sunt certificate COVID-19 care atesta vaccinarea. 
  • Sub 4% sunt certificate COVID de recuperare (atestă trecerea prin boală) si de test COVID negativ.

Certificatul digital COVID, care funcționează ca pașaport COVID, poate fi descărcat în doar câteva minute de pe platforma special dedicată, https://certificat-covid.gov.ro, lansată la data de 1 iulie. Acest „pașaportul COVID” poate fi obținut și fără acces la internet, în două feluri: cu ajutorul medicului de familie sau cu ajutorul Direcției de Sănătate Publică din județul respectiv.  Documentul poate fi prezentat la vamă atât pe hârtie, cât și pe telefon, iar validarea se face cu ajutorul codului QR, care este scanat la frontieră, indiferent dacă certificatul este prezentat pe telefon sau pe hârtie.

Certificatul digital COVID se eliberează în 3 cazuri: atestă vaccinarea împotriva COVID-19 (schema completă, cu ambele doze), testarea sau vindecarea recentă de COVID-19.  Documentul este eliberat de Ministerul Sănătății prin intermediul portalului web certificat-covid.gov.ro, dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. 

Certificatul a fost propus de Comisia Europeană pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară. Acesta este gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor.

De ce acte ai nevoie pentru eliberarea certificatului digital 

1.Pentru eliberarea certificatelor de testare este solicitat următorul set de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.

2. Pentru eliberarea certificatelor de vindecare este solicitat următorul set de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.

3. Pentru eliberarea certificatelor de vaccinare este solicitat următorul set de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.