Ministrul Educaţiei: „Nu am susținut niciodată și nu susțin vaccinarea obligatorie”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că nu a susținut niciodată vaccinarea obligatorie a profesorilor și nu o susține nici acum, dar că îndeamnă la vaccinare.

„Vaccinarea obligatorie nu a fost niciodată susținută de mine, în calitate de ministru al Educației, nu este susținută nici acum, îndemnul la vaccinare în schimb, este altceva”, a spus Cîmpeanu vineri, răspunzând la o întrebare în acest sens.
 
Declarația vine în contextul în care șeful DSU, Raed Arafat, a declarat miercuri seară că medicii, profesorii sau militarii sunt categoriile care ar putea fi obligate să se vaccineze sau să se testeze săptămânal pe banii lor.
 
„Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi”, a spus Arafat la Digi 24.

În ceea ce privește cazurile de infectare în rândul elevilor sau angajaților din școli, Cîmpeanu a menționat că vineri se va anunța o centralizare a acestora, însă că aceste cazuri „nu sunt generate de școală”, având în vedere că „există o perioadă de incubație”, iar abia peste două săptămâni se poate trage o concluzie cu privire la infectările generate de mobilitatea legată de școală.

„În primele zile de la deschiderea școlii nu putem vorbi despre infectări generate de școală”, a adăugat el.

Cîmpeanu a admis că tulpina Delta „în mod evident s-a dovedit a fi mai contagioasă și din păcate a afectat într-o măsură mai mare decât variantele precedente copiii și tinerii, lucru care trebuie compensat de respectarea riguroasă a regulilor în școli”.

Tot vineri, Ministerul Educației urmează să anunțe rata de infectare din fiecare localitate în baza căreia se stabilește scenariul de funcționare pentru săptămâna viitoare. Amintim că în localitățile cu rata de infectare mai mare sau egală cu 6 la mie, orele se vor face online.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.