Comuna Şercaia, planuri mari pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Activitatea este pus în practică de servicul Primăriei

Comuna Şercaia a reuşit să ajungă la un grad de colectare selectivă de 23%, apelând la un serviciu în regie proprie pentru ridicarea deşeurilor. Acum, primarul Cristinel Paltin spune că localitatea va încerca să ajungă, până la finele anului, la un grad de 25% de colectare selectivă a deşeurilor produse în comună, profitând de eficienţa pe care a arătat-o serviciul din subordinea Primăriei.

„Când eram deserviți de un operator regional, plăteam câte 600.000 lei pe an, iar activitatea nu era întotdeauna de calitate. Prin înființarea propriului serviciu reducem costurile, ne asigurăm că activitatea este de calitate și oferim și locuri de muncă localnicilor”, a spus primarul Cristinel Paltin, care a subliniat că serviciul local de salubrizare a obţinut şi licenţa de care avea nevoie pentru o funcţionare în toate normele.  

Serviciul local de salubrizare din Şercaia are un grafic propriu de strângere a gunoaielor dar şi utilaje proprii, achiziţionate prin investiţii locale. Este vorba despre un echipament de balotat deșeuri reciclabile, care ajută foarte mult la colectarea selectivă din localitate. Docamdată mai este nevoie de unele eforturi pentru a-i convinge pe toţi localnicii să colecteze separat şi să depună deşeurile în locurile stabilite pentru a fi preluate de operator, însă atunci când este cu adevărat nevoie, se apelează şi la măsuri coercitive.

De altfel, chiar primarul spune că, în ultima perioadă s-au acordat 16 amenzi pentru depozitarea ilegală a deșeurilor, iar unii localnici au fost depistaţi tocmai pentru că şi-au aruncat aiurea la gunoi inclusiv facturile la utilităţi sau alte documente ce conţineau acte personale. În prezent, în şercaia cam jumătate dintre gospodării au semnate contracte de salubritate cu operatorul local.

„Pe măsură ce vin la Primărie pentru a obține tot felul de documente, le reamintim oamenilor că au obligația de a încheia contractele”, a explicat primarul Cristinel Paltin.

Taxa de salubritate în comună este de 8,74 lei/lună/persoană, iar primarul al anunţat că are în plan să mențină această valoare și după data de 1 ianuarie 2022.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.