DOCUMENT. Școlile și grădinițele se vor mai redeschide cu prezență fizică doar sub pragul de 6 la mie, cazuri de COVID

Școlile și grădinițele se vor mai redeschide cu prezență fizică doar sub pragul de 6 la mie, rata de infectare la nivel național, potrivit programului de Guvernare al Cabinetului Ciucă, depus în Parlament sâmbătă. Documentul propune ca deschiderea acestor unități de învățământ să aibă loc pe „scenariile stabilite prin ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății”.

VEZI AICI Masuri propuse de Guvernul Ciuca pentru combaterea pandemiei

În preambulul Programului de Guvernare, premierul desemnat, Nicolae Ciucă, împreună cu echipa pe care o propune formată din miniștri din PNL și UDMR, menționează faptul că măsurile adoptate la nivelul României pentru prevenirea și combaterea pandemiei de Covid-19 sunt prezentate la Anexa 0.1.

Potrivit edupedu.ro, în respectiva anexă, pe lângă măsurile deja implementate de Guvernul demis Cîțu, apar o serie de „măsuri propuse a fi adoptate în cazul scăderii numărului de infectări”. Astfel, documentul prevede că:

„În situația în care incidența cumulată la 14 zile la nivel național este mai mare de 3 și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se vor adopta măsuri de relaxare ce vor permite reluarea unor activități și creșterea numărului de participanți la acestea, astfel:

a) Reluarea activităților care impun prezența fizică în unitățile de învățământ și desfășurarea acestora în conformitate cu scenariile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății.

b) Exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție pentru spațiile publice deschise, cu excepția celor aglomerate”.

Pe 30 octombrie, media ratei de infectare la nivel național era, pentru ultimele 14 zile, de 10,07 cazuri la mia de locuitoripotrivit Grupului de Comunicare Strategică. La nivelul județului Brașov, Direcția de Sănătate Publică a anunțat o incidență de 10,39 la mie, iar în municipiul Brașov, unde este concentrată cea mai mare populație și cel mai mare număr de unități de învățământ – 13.07 la mie. 

Dacă se va menține un număr de cazuri în creștere, documentul prevede „prelungirea termenului de aplicare a măsurilor dispuse la punctul I.1”, punct la care se regăsește, la litera k), și „suspendarea activităților care implică prezența fizică preșcolarilor și elevilor la cursuri în perioada 25.10.2021 – 05.11.2021 pentru toate unitățile de învățământ, fie prin acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni fie prin desfășurarea cursurilor în sistem on-line, concomitent cu suspendarea activităților tip after-school”.

Precizările din programul de guvernare vin în contextul în care până acum, atât ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cel care face parte din cabinetul propus de Nicolae Ciucă, cât și alți oficiali, printre care și secretarul de stat Raed Arafat, au refuzat să spună care sunt ipotezele concrete în privința școlilor. Ministrul Cîmpeanu și secretarul de stat din Educație, Sorin Ion, au spus vineri doar despre opțiunea ca școala online să fie ultima aleasă pentru continuarea cursurilor din data de 8 noiembrie, când elevii și copiii de grădiniță ar trebui să revină în bănci.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.