Echipa RoDroids a liceenilor din Braşov, locul I la World Robotics Olympiad

Echipa RoDroids formată din brașovenii David Ignat, Dora Glavan și Paul Vartolomei a obținut locul 1 la World Robotics Olympiad WRO 2021, unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale de informatică, robotică și soluții inovative, ce a avut loc în perioada 18 -21 octombrie. Competiția ajunsă la ediția XVIII – a noua ediție la care participă echipe românești, a avut anul acesta loc online, din cauza pandemiei, anul viitor urmând să se desfășoare fizic în Germania.

The future energy – tema ediţiei din acest a an a Olimpiadei de Robotică

În acest an la etapa internațională s-au calificat peste 200 de echipe din 65 de țări, care au concurat la diferite categorii punându-și în evidență iscusința, spiritul inovativ inovativitatea și gândirea inginerească. Tema ediției 2021 WRO a fost „Powerbots – The future of Energy”, echipele fiind provocate să găsească soluții robotice inovative pentru una dintre problemele actuale legate de stocarea energiei și utilizarea acesteia în transporturi.

La faza națională a competiției, INVENTRONICA, au participat cu două echipe braşovene: RoDroids – nivel liceu și RoboGeții – nivel gimnaziu, ambele fiind câștigătoare la categoria lor de vârstă. Dintre acestea, RoDroids a mers mai departe la etapa internațională cu proiectul BattAiry.

 

Proiectul braşovenilor: o metodă de a stoca energia, sub formă de aer comprimat

 

Proiectul RoDroids, BattAiry, oferă o metodă de a stoca sub formă de aer comprimat energia în exces generată de sursele regenerabile, adaptând moderna tehnologie CAES pentru gospodării individuale. Cu acest proiect, echipa RoDroids a ocupat locul 1 la World Robotics Olympiad WRO 2021. Iar membrii ei spun că a fost o adevărată provocare pentru prezentarea ei.

”Concursul la care am participat a fost o provocare pentru care ne-am pregătit din greu. Perseverența și implicarea au fost două cuvinte cheie pe care le-am avut în minte pe tot parcursul pregătirilor pentru competiție. Ideea proiectului a pornit de la nevoia de stocare a energiei în exces, ceea ce ne-a pus pe gânduri și am căutat diverse soluții. Prima noastra idee consta într-o baterie hidro, însă după ce am făcut câteva calcule, ne-am dat seama că această soluție nu era viabilă pentru casele individuale. Totuși, am ales să dezvoltăm un proiect asemănător, înlocuind apa cu aer comprimat. Energia electrică în exces este folosită pentru pornirea unui compresor, care pompează aer într-o butelie. Din butelie, în funcție de cantitatea de energie necesară, aerul trece prin niște turbine, generând curent electric. Pe parcursul realizării proiectului, am trecut prin câteva provocări, din care am învățat o mulțime de lucruri.  Locul I a venit neașteptat. Eram conștienți de faptul că am avut o prezentare foarte bună, dar și concurența era uriașă. Momentul în care am aflat locul pe podium mi-a stârnit un sentiment necunoscut pentru mine. Atâtea emoții și gânduri mi-au trecut prin minte. Atât de multă fericire am simțit, încât aproape că nu mi-a venit să cred că am câștigat”, spune David Ignat, membru al echipei RoDroids.

 

Trainingul şi mentoratul au făcut ca emoţiile să nu îi copleşească

 

Membrii echipei povestesc că deşi au trecut printr-o competiţie grea, emoţiile nu i-au copleşit, mai ales că au avut experienţa fazei naţionale a concursului. 

„Am participat la orele de training și mentorat în cadrul proiectului INVENTRONICA de la Academia de Informatică din curiozitate, pasiune și, de ce nu, pentru a accepta o nouă provocare. Doream să aflu lucruri noi, voiam să-mi explorez limitele și să leg noi prietenii. Emoțiile la faza internațională nu ne-au copleșit, am fost degajați și siguri pe noi, iar finalul… a fost  apoteotic, o explozie de bucurie. Tot efortul a fost răsplătit cu vârf si-ndesat! Iar rezultatul ne onorează, dar ne și obligă pe mai departe!”, a explicat Dora Glavan, membră a echipei RoDroids.

„Acest concurs a reprezentat pentru mine nu doar o provocare pentru a-mi demonstra cunoștințele, ci și o oportunitate de a învăța lucruri noi și de a-mi cunoaște mai bine colegii minunați. În timpul ședințelor de lucru, care uneori ajungeau să ne ocupe toată ziua, treceam prin tot felul de provocări și emoții care nu pot fi descrise. Însă experiența pe care am avut-o în timpul concursului a fost fără precedent, egalată doar de emoțiile pe care le-am simțit după afișarea rezultatelor”, a completat  Paul Vartolomei, membru al echipei RoDroids.

 

„Este o plăcere să poți vedea tineri pasionați, care sunt gata să lucreze și câte 12 ore pe zi pentru proiectul lor de excelenţă”

 

Echipa RoDroids a fost ghidată în concursul de informatică de către Mitel Ardelean, mentorul echipei, care spune că a avut ocazia în ultima perioadă să şlefuiască adevărate talente.

„E o bucurie nespus de mare ca mentor când vezi cum semințele pe care le sădești în acești tineri, ajutându-i să-și descopere talentul și să-l șlefuiască, cresc odată cu munca și efortul depus de ei, și ajung să aducă roade și onoare nu numai nouă ca profesori, părinți sau susținători, dar și orașului și chiar țării”, a declarat Mitel Ardelean.

„Este o plăcere să poți vedea tineri pasionați, care sunt gata să lucreze și câte 12 ore pe zi pentru a-și putea pregăti cu excelență proiectul pentru competiție; din vacanța de vară au început să lucreze la el”, a spus, la rândul său, Răzvan Ardelean, Președintele Academiei de Informatică Brașov.

 

Echipa a fost sprijinită de Fundaţia Comunitară Braşov

 

Echipa RoDroids a fost sprijinită în pregătirea sa de Fundaţia Comunitară Braşov, prin Fondul Ştiinţescu, fiind una dintre beneficiarele granturilor puse la dispoziţia copiilor talentaţi, în programul STEAM.

”Suntem conștienți de cât efort și pasiune este nevoie pentru a obține rezultate remarcabile, și credem că pe lângă acestea, contează foarte mult procesul, modul în care elevii se raportează la învățare, la ce pot descoperi sub îndrumarea unor mentori valoroși care îi inspiră și îi ghidează și cum pot fi parte din soluții locale la probleme globale. Suntem mândri de ei, de echipa proiectului și de mentorii care an de an sunt activi, care aplică cu proiecte inovative și ne sunt alături în cadrul Fondului Științescu”, a declarat  Laura Popeea, Director Executiv Fundația Comunitară Brașov.

 

Rezultate multiple pentru echipele braşovene de gimnaziu şi de liceu, la concursurile de informatică

 

Acest rezultat nu este singurul cu care comunitatea brașoveană se poate mândri. Cele două au participat şi la Concursul național de inventică ROSEF și unde au obţinut locul II și calificarea la două dintre cele 8 saloane internaționale de inovație care vor avea loc în perioada următoare în SUA, China, Europa, Africa, Dubai, Turcia, Asia. Tot în week-end-ul 20-21 noiembrie a avut loc Concursul Code Kids Fest la Biblioteca Județeană Brașov, iar echipa de gimnaziu a obținut primul loc și s-a calificat la etapa națională. Pentru Concursul de Inovație DaVinci, care se va derula în februarie 2022, s-au înscris ambele echipe.

1 Comentariu

  1. Buna ziua,
    Felicitari echipei RoDroids!
    Am vazut la stiri (TVR1) succesul obtinut de echipa RoDroids si cautand pe net am dat de site-ul vostru unde era acest aricol.
    Tocmai construiesc o casa unde va urma sa-mi pun pe acoperis panouri fotovoltaice care vor produce intre 16-20 KW/h. Vazant prezentarea voastra as dori si eu sa ma folosesc de proiectul vostru, ca sa stochez energia din timpul zilei.
    Credeti ca ar fi posibil sa-mi faceti o oferta de cat m-ar costa un astfel de sistem de stocare-redare a energiei?
    Eu ma aflu in Timisoara si sper pana la primavara-vara 2022 sa termin constructia casei incluzand si montarea panourilor. M-as bucura sa iau contact cu membrii echipei, ca sa ii felicit personal si in cazul realizarii unui viitor contract intre noi sa ii invit la mine ca sa monteze personal sistemul, in felul acesta sa-si poata face o reclama directa pentru un viitor business.
    Va urez mult succes in proiectele viitoare!

    Rog pe aceasta cale redactorul de la Brasov Metropolitan, care a scris acest articol sa ma puna in legatura cu echipa castigatoare. Multumesc mult!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.