Reprezentantul cultivatorilor de zahăr din Brașov și Covasna i-a propus primarului Braşovului un alt teren pentru atragerea investitorilor. Oferta a fost lansată în ședința de plen a Consiliului Local

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr i-a lansat luni, în ședința de plen de îndată a Consiliului Local Brașov,  o propunerea primarului municipiului Braşov, Allen Coliban, în contextul în care acesta insistă ca Municipalitatea să cumpere o suprafață de teren de 30 de hectare aparținând fostei Fabrici de Zahăr Bod (aflată în faliment). În numele Asociaţiei, coordonatorul acesteia, Mihai Tatu, i-a propus edilului să achiziţioneze fabrica de la Bod şi să îi menţină activitatea actuală, având în vedere că ea este încă funcţională, iar utilajele pot fi pornite în orice moment. În acest fel, ar fi susţinuţi şi cultivatorii de sfeclă de zahăr din judeţele Braşov şi Covasna, spune Mihai Tatu, care a precizat că în prezent, datoriile fabricii şi ale antreprizei (care deține cea mai mare parte a liniei tehnologice) se ridică la aproximativ 6 milioane de euro. De asemenea, el a ridicat și problema securității alimentare, precizând că prin închiderea fabricii amintite vor crește importurile. 

De „cascadorii râsului”: sfecla este transportată și 400 km, până la Luduș 

Asociația Cultivatorilor de Sfeclă reprezintă interesele a aproximativ 400 de agricultori din Brașov și din Covasna. Aceștia cultivă sute de hectare de sfeclă, pe care odată recoltate, sunt nevoiți să le transporte, pentru procesare și la 300 de kilometri distanță, până la fabrica de la Luduș.

„Situaţia de acum este de cascadorii râsului: cultiv 400 de hectare de sfeclă, recoltez 20.000 de tone pe care le duc la sute de kilometri distanţă pentru prelucrare, când am o fabrică la doar şapte kilometri distanţă”, a spus Tatu, într-o intervenţie pe care a avut-o luni în Consiliul Local, în cadrul şedinţei de îndată convocate de primarul Allen Coliban.

Unitatea de producție de la Bod, în faliment – cu datorii de 6 milioane de euro

Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă susţine că Primăria Braşov, în cazul în care ar cumpăra fabrica de zahăr de la Bod, o poate pune imediat pe picioare, întrucât echipamentele sunt funcţionale.

„Înțeleg bine ce a spus primarul, legat de susţinerea unor investiţii aici. În toate afacerile fiecare are un interes. Noi, cultivatorii, avem interesul ca această fabrică să funcționeze, pentru terenurile pe care le avem”, a declarat Mihai Tatu, care a adăugat că, în afară de menţinerea afacerilor agricultorilor, el însuşi are de recuperat 5,4 milioane de la fabrica Bod şi astfel este dispus să se implice, cu agricultorii din Asociaţie, într-un astfel de proiect.

La Bod, cultivatorii deţin 27% din activitatea fabricii. Datoriile fabricii (cea care deţine terenurile) şi ale antreprizei (care are echipamentele şi utilajele) sunt de aproximativ 6 milioane de euro.

60 de hectare de teren, oferite Primăriei Brașov la  Feldioara

Pentru a menţine Fabrica de zahăr şi în acelaşi timp, pentru a susţine şi interesul Primăriei Braşov, de dezvoltare a unei zone destinate potenţialilor investitori, reprezentantul Asociaţiai Cultivatorilor de Sfeclă a lansat o propunere de schimb de terenuri.

„Putem să găsim o soluție. Soluția mea: am în Feldioara 20 hectare de teren, între DN 13 și Gara Feldioara. Vă ofer acolo 60 de hectare de teren, cu rampă de descărcare, ca la Bod, cu legătură la transport calea ferată şi la gaz, în apropiere este staţia de epurare”, a declarat Mihai Tatu.

Mesajul primarului: cumpărăm, apoi… putem discuta 

„Nu noi am băgat în faliment fabrica. În scenariul de acum există două fabrici: una în faliment, cealaltă în insolvenţă. Varianta bună e ca municipiul să devină noul proprietar. Dacă noi cumpărăm terenul, suntem deschişi unui dialog real. Noi am putea fi parte a soluției. Există un posibil investitor care vrea să cumpere fabrica și antrepriza. Deocamdată el așteaptă evaluarea”, a răspuns Allen Coliban.

În ceea ce priveşte un eventual schimb de terenuri, primarul a subliniat că este o diferenţă între terenul de la Bod, de care este interesată primăria, şi terenul de la Feldioara. Primul este în zonă industrială, cu toate utilităţile specifice, în timp ce la Feldioara este vorba despre un teren în intravilan, care ar avea nevoie de amenajări pentru a fi pus la dispoziţia unor potenţiali investitori.

Licitația pentru vânzarea terenului de 30 de hectare de la Fabrica de Zahăr Bod se va desfășura marți, 23 noiembrie, la ora 12.00. Prețul de pornire este de 3,1 milioane de lei, fără TVA. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.