FOTO. Au fost aprinse luminile balizajului de la Aeroportul Internațional Brașov. Sunt în jur de 1.100 de lămpi

Balizajul pistei AIBG

Semnat în anul 2019, proiectul balizajului de la Aeroportul Internațional Brașov a fost finalizat marți, când au fost făcute probele. Au fost aprinse toate lămpile, pentru a se vedea dacă acesta funcționează. Proiectul, a spus reprezentantul constructorului, Radu Mosor, a fost unul complex și a presupus volume impresionante. 

„Furnizorul de echipamente este unui de top la nivel european. Volumele implicate în acest proiect sunt impresionante: în jur de 1.100 de lămpi, aproximativ 170 de kilometri de cablu primar, 20 de kilometri de cablu secundar”, a declarat Mosor.

Contractul pentru obiectivul „Proiectare și execuție Balizaj – contrucții și instalații – etapa a III-a AIBG, proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă – etapa a III-a AIBG” a fost semnat pe 3 noiembrie 2019, cu Asocierea Electrogrup – Electroprecizia AG SRL.

realizarea sistematizării pe verticală și a balizajului a costat aproximativ 65.598.566 lei. Din această sumă, 22.311.497 a reprezentat valoarea proiectării și execuției sistemului de balizaj.

„Balizajul, pe care l-am recepționat astăzi (marți-n.r.) este unul de ultimă generație. Practic, nu știu dacă sunt multe la nivel național care au astfel de componente. Procedurile pentru realizarea balizajului și a sistematizării pe verticală le-am început încă din anul 2019”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. 

La rândul său, Alexandru Anghel, șeful Direcția Implementare Aeroport, a precizat că balizajul este unul dintre elementele critice ale aeroportului .

„Practic, putem spune că în acest moment, sistemul de balizaj este finalizat în proporție de 95%, pentru că mai trebuie finalizată uzina electrică, care este finalizată în proporție de 95%. Acum s-au făcut conexiunile, pentru a se face probele”, a declarat Anghel, care a precizat că balizajul va fi comandat de la centrul de la Arad, de unde se va dirija traficul.  

Avioanele pot ateriza în condiții de vizibilitate scăzută 

Sistemul de balizaj ajută aeronavele să aterizeze chiar în condiții de vizibilitate scăzută, până la doar 175 de metri vizibilitate în lungul pistei. Lămpile care alcătuiesc sistemul de balizaj au rolul de a delimita pista şi suprafeţele de mişcare aeroportuară şi de a oferi repere vizuale pentru piloţi. Pe amplasamentul de la Ghimbav au fost montate atât lămpi încastrate în pistă, cât şi lămpi supraterane, care conturează perimetrul pistei de decolare-aterizare, al căii de rulare şi al platformei de îmbarcare-debarcare.
Aeroportul Internaţional Braşov dispune de un sistem de balizaj cu lămpi pe sistem LED, ceea ce asigură o fiabilitate mai mare în funcţionare şi un consum redus de curent.
Comanda întregului sistem de balizaj se realizează prin intermediul unui echipament de tip touchscreen, existând comenzi separate pentru fiecare segment de lumini.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.