Hartă autostrăzilor din România, o imagine tristă pentru Brașov: Județul nostru deține doar 6,69‰ din rețeaua națională de autostrăzi. Situația nu se va schimba nici anul viitor

România are în acest moment 941,5 km de autostradă, se arată într-o analiză publicată de HotNews, dar numai un procent nesemnificativ este în județul Brașov. Este vorba de „ciotul” de autostradă Râșnov-Cristian (componentă a Autostrăzii 3), cu o lungime de 6,3 km, care reprezintă doar 6,69 la mie din total. 

Practic, chiar dacă ocupă o poziție strategică, fiind în centrul țării, pentru unde trec cele mai importante căi de transport, județul Brașov este acoperit de 6,69% din rețeaua națională de autostrăzi.

Singurul segment de autostradă din județul Brașov a fost inaugurat la finalul anului 2020, iar acum este folosit ca rută ocolitoare pentru localitățile Cristian și Râșnov, asta pentru că sectorul de 6,3 km este o „insulă”. printre drumurile județene, locale și DN73. 

Anul acesta, în județul Brașov nu au fost începute lucrări la niciun sector de autostradă. Singurele demersuri făcute au fost începerea documentațiilor tehnice pentru sectoarele de autostradă Brașov – Bacău, Sibiu-Brașov și Comarnic-Brașov. Cât despre începerea lucrărilor la aceste sectoare, nu există nicio estimare.

În 2021 s-au deschis traficului circa 52 de kilometri noi de drum rapid, din care aproape 34 de kilometri de autostradă

Tot în 2021 s-au deschis șantiere pe aproape 180 de kilometri de autostrăzi sau drumuri expres noi, iar pe 2022 există premisele pentru câteva inaugurări spectaculoase. Niciuna însă care să aibă legătură cu Brașovul. 

Autostrăzi deschise traficului în 2021 (total 33,5 km):

  • A3 Ungheni – Târgu Mureș – 4,5 km
  • A10 Sebeș – Turda, Lotul 2 – 25 km (+ 4 km nefolosiți anterior de pe loturile 1 și 3).

Drumuri de mare viteză și/sau siguranță sporită (2×2 cu separator de benzi, total 18,7 km):

  • Drum de legătură A3 – Tg. Mureș – 4,7 km 
  • Drum ocolitor Giurgiu, legătură DN5 – vama Ruse – 6 km
  • Centura Mihăilești – 3 km
  • Centura Satu Mare (parțial) – 4 km
  • Pasajul Mogoșoaia pe Centura Capitalei – 1 km

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.