Ideea parlamentului cu 300 de aleși nu a fost abandonată. Deputatul USR Tudor Benga a pregătit un proiect de lege pentru reducerea numărului de aleși

Ideea parlamentului cu 300 de aleși, pentru care a fost organizat un referendum în anul 2009, este readusă în discuție de deputatul USR Brașov Tudor Benga, care a pregătit un proiect de lege în acest sens. Proiectul actului normativ va fi supus dezbaterii parlamentarilor USR, după care ar trebui să intre în circuitul parlamentar. 
„Reducerea la 300 a numărului de parlamentari este un subiect lăsat în coadă de pește de ani de zile de către clasa politică și unul care mai devreme sau mai târziu va trebui tranșat. În perspectiva recensământului care va avea loc anul acesta cred că e timpul să discutăm din ce în ce mai aplicat pe tot ceea ce înseamnă populație și reprezentare, dimensiunea și structura statului în ansamblu, dat fiind că realitățile demografice ale României de ani 2020 nu mai corespund deloc cu acelea din anii 1990. Cred că a venit vremea să discutăm serios și public despre el. Speranța mea e să avem cât de curând un consens și să îl introducem în circuitul legislativ în cursul lunii februarie. Probabil că tema nu este astăzi cea mai arzătoare, în condițiile în care pandemia încă nu s-a terminat, facturile la energie au explodat, iar toată Europa stă ca pe ace despre posibilitatea unui război în Ucraina. Însă, cred sincer că mai devreme sau mai târziu tot trebuie să ne aplecăm și asupra acestor subiecte îndelung amânate. România și vremurile s-au schimbat tot mai accelerat, singurul care pare să stea veșnic pe loc este statul român. Și fiindcă lucrul acesta trebuie schimbat poate că bine ar fi să începem fix de la vârful statului adică de la organul reprezentativ suprem, Parlamentul”, a argumentat Benga. 
 
Legea propusă de Benga prevede mărirea normei de reprezentare de la 73.000 la 112.000 de locuitori pentru un deputat și de la 168.000 la 253.000 de locuitori pentru un senator. În aceste condiții, ar rezulta un Parlament cu 210 deputați și 90 de senatori, raportat la populația României din anul 2019.  
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.