Noile condiții pentru școala online. Este eliminată rata de vaccinare în școli. Scenariile ţin cont de paturile libere din spital în fiecare județ

Cursurile în școli și licee se vor face cu prezență fizică sau vor trece în online conform unui nou scenariu, potrivit unei decizii adoptate joi seara de către Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă. Decizia va permite Ministerului Sănătății și Ministerului Educației să dea un ordin comun care să lege școala online de numărul de paturi COVID libere în fiecare județ. Totodată, noile reguli vor impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică dacă în clasă au fost confirmate 3 cazuri COVID, față de doar un singur caz COVID cât erau în prezent.

Decizia CNSU:

Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:
 
a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;
 
b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;
 
c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;
 
d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.
 

e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal. 

Ce prevede acum ordinul comun privind funcționarea școlilor 

Până în prezent ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății stipula că elevii și copiii de grădiniță din localitățile unde rata de infectare COVID-19 depășește 3 la mie vor merge la școală fizic sau vor face ore online în funcție de procentul profesorilor care s-au vaccinat.
 
Mai exact, acolo unde procentul profesorilor care s-au vaccinat era de peste 60%, copiii puteau continua să facă școala în format fizic. Acolo unde rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice era sub 60%, iar incidența cazurilor COVID-19 în localitate era peste 3 la mie, elevii treceau în online.
 
Totodată, ordinul stabilea că suspendarea automată a cursurilor fizice se declanșează pentru 14 zile dacă într-o clasă este depistat un singur caz COVID-19.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.