BUGET 2022. Consiliul Județean Brașov estimează cheltuieli de peste 800 de milioane de lei. 70% din bani merg spre investiții

Consiliul Judeţean supune aprobării azi, în plen, bugetul pe anul 2022. Potrivit unei prezentări publice făcute ieri coordonată ieri de preşedintele administraţiei judeţene, Adrian Veştea, în acest an CJ Braşov beneficiază de un buget general de aproximativ 800,980 milioane lei din care cea mai mare parte va fi direcţionată spre investiţii.

„Avem un buget de aproximativ 800.980.000 lei, iar mare parte din această sumă va fi direcționată către proiectele de investiții pe care le avem în derulare. Practic, pentru secțiune de dezvoltare este repartizată 70% din sumă, restul de 30% fiind alocarea pentru secțiunea de funcționare. Pentru a elabora proiectul de buget, noi am parcurs toate procedurile legale obligatorii și am discutat cifrele cu reprezentanții tuturor instituțiilor implicate și cu colegii din Consiliul Județean Brașov. Și pentru acest an, am încercat să elaborăm un buget echilibrat, în care am ținut cont de nevoile tuturor celor 27 de instituții din subordine, dar și de domeniile majore de investiții”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov.

Potrivit acestuia, prioritățile investiționale sunt, și în acest an:

  • Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, care are termen de operaționalizare 1 noiemrbie 2022;
  • reabilitarea, modernizarea drumurilor județene;
  • sănătatea – reabilitarea clădirilor de spitale, echipamente și dotări noi pentru unitățile medicale;

 

La cheltuielile generale estimate la la 800,980 milioane lei, Consiliul Judeţean ia în calcul venituri în 610,144 milioane lei

Pentru acoperirea necesarului, acestea vor fi completate cu banii dintr-un împrumut mai vechi, în valoare de 140.695 milioane lei, care nu a fost utilizat până acum, şi din  excedentul înregistrat la la finalul anului trecut, în valoare de 64,141 milioane lei – din care 50,141 milioane va merge spre investiții, iar 14, milioane spre acoperirea golului de casă.

CJ aşteaptă peste 95 de milioane de lei de la PNDL

Principala sursă de venituri a Consiliului Judeţean este, la fel ca în fiecare an, Bugetul de stat, de unde vor veni 294,592 milioane lei pentru echilibrare bugetului judeţului şi pentru cheltuieli cu destinație specială.

Alte surse de venituri luate în calcul la trasarea bugetului judeţului pe 2022 sunt taxele încasate de Consiliului Județean Brașov, estimate la 5,95 milioane le, subvenția de la bugetul de stat pentru cofinanțarea proiectelor europene, în valoare de 26,860 milioane lei şi Programul Naţional de Dezvoltare Locală, de unde vor veni 95,486 milioane lei. Tot anul acesta, administrația județeană estimează încasări de la Uniunea Europeană în valoare totală de 180.790 milioane lei, pentru proiectele cu finanțare europeană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.