Stare de urgență în Republica Moldova. Spațiul aerian s-a închis de azi

Stațiul aerian al Republicii Moldova s-a închis începând cu ora 12.00, pe fondul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei, după cum a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. 

„Ținând cont de situația din regiune, CSS a recomandat închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova.  Autoritatea Aeronautică Civilă va executa recomandarea, spațiul aerian va fi închis începând cu ora 12:00. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi”, menționează Andrei Spînu.

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile au comunicat pentru Știri.md că, deocamdată, nu se știe pe ce perioadă va fi închis spațiul aerian.

În context, Guvernul Republicii Moldova a cerut Parlamentului declararea stării de urgență. Despre asta a anunțat președintele Maia Sandu, după ședința din această dimineață a Consiliului Suprem de Securitate. 

„În această dimineață Rusia a lansat atacuri asupra Ucrainei, încălcând normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de război. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență. Va fi convocată ședința CSE pentru a întreprinde măsuri. Am dispus eforturi de patrulare a subdiviziunilor MAI pentru a preveni ulterioare provocări. Deciziile vor fi comunicate publicului pe parcurs. Solicit cetățenilor care se află în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere sunt deschide și funcționează în regim extins. Mai multe curse au aterizat la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni. Vor fi create centre de triere, vom ajuta oamenii. Suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. Guvernul este în contact cu organizațiile internaționale și avem scenarii dacă vom avea un flux mai mare de oameni. Suntem în contact cu autoritățile din statele vecine. Rugămintea mea este să fim înțelegători. Am făcut apel către APL să fie disponibili să colaboreze cu autoritățile centrale la nevoie. Toate instituțiile statului sunt în stare de alertă. Prioritatea noastră rămâne a fi securitatea oamenilor”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.