ANPC: România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai lung de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei

ANPC a transmis, printr-un comunicat de presă, că preşedintele Autorităţii, Horia Constantinescu, a avut sâmbătă, o discuţie cu reprezentanţii ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine (DETALII AICI). Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a menţionat că acest lucru s-a întâmplat în urma unei false alarme propagate online.

„România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei. Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantităţi atât de mari de către un număr considerabil de cetăţeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obişnuită a lanţului comercial”, se arată în comunicat.

ANPC a mai informat că se află în permanentă legătură cu reprezentanţii marilor retaileri, urmând a informa periodic consumatorii, referitor la modul în care se derulează actul comercial, în concordanţă cu respectarea drepturilor lor.

„De altfel, simpla mutare a unor cantităţi mari de alimente de pe raftul magazinelor, în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă.  Am întâlnit asemenea situaţii, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creşterii accelerate a preţurilor, în perioada următoare. Şi atunci, şi cu alte prilejuri, s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul şi cantitatea de alimente care se vor altera şi vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator”, a mai precizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.