LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 17: Bombardamente în vestul țării, în Lviv și Ivano-Frankivsk / Alarmele aeriene au sunat azi-noapte în aproape toate regiunile

Războiul a făcut ravagii sâmbătă la nord-vest de Kiev, iar alte orașe din Ucraina sunt încercuite și supuse unor bombardamente intense, în timp ce oficialii ucraineni au declarat că luptele și amenințările cu atacuri aeriene rusești pun în pericol încercările de evacuare prin coridoarele umanitare din mai multe orașe, notează Hotnews.ro

Cele mai importante evenimente de sâmbătă privind războiul din Ucraina: 

02:17: Manifestaţii pro-Ucraina au avut loc sâmbătă în mai multe oraşe din Europa. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat din nou manifestanţilor: „Vă voi cere să vă amintiţi un număr… 79. 79 de copii au murit în război”. 

01:44 Un nou primar a fost instalat în oraşul Melitopol, aflat sub controlul forţelor ruse. Primarul ales Ivan Fedorov fusese reținut vineri de soldații ruși şi acuzat de fapte de „terorism”.

01:08 Zelenski anunţă că a discutat din nou cu premierul israelian Naftali Bennett: „Am discutat despre agresiunea rusă şi despre perspectivele unor negocieri pentru pace. Trebuie să oprim represiunea împotriva civililor”.

00:28 Cehia cere ajutor Uniunii Europene pentru a-i primi pe refugiaţi: „Capacitatea de absorbţie (a refugiaţilor) este aproape epuizată”. 

22:59 Rusia revendică proprietatea asupra centralei nucleare Zaporojie. 

Oficiali ruşi au sosit vineri la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, şi au cerut să preia controlul asupra centralei, a informat într-un comunicat Energoatom, compania de energie nucleară de stat din Ucraina.

21:50 Moscova vorbește despre situația umanitară „catastrofică” din unele orașe din Ucraina

Cum sunt prezentate lucrurile în Rusia: „Naționaliștii” ucraineni minează zonele rezidențiale și distrug infrastructura cheie, precum drumuri și poduri, privând civilii de căi de evacuare și lăsându-i fără electricitate, fără apă, alimente și medicamente.

21:34 Armata ucraineană a doborât un K-52 Alligator chiar în ziua în care rușii se lăudau cu eficiența acestui elicopter de război

21:11 Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina, afirmă o sursă de la Palatul Elysee

Rușii au deschis focul asupra unui convoi de civili – cel puțin șapte morți

20:41 Rușii au deschis focul asupra unui convoi de civili, care era format exclusiv din femei și copii, în timp ce se încerca evacuarea acestora din localitatea Peremoha, din regiunea Kiev. Șapte persoane au fost ucise, inclusiv un copil – conform Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina.

20:17 Preşedintele american Joe Biden a autorizat sâmbătă deblocarea unui ajutor suplimentar de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, reprezentând arme şi asistenţă militară.

20:03 Parisul denunță drept „minciuni” acuzațiile lui Vladimir Putin privind încălcări ale dreptului umanitar de către Ucraina.

19:37 Zelenski spune că Rusia a suferit în Ucraina pierderi fără precedent în ultimele decenii. 

18:58 „Menționarea unui Al Treilea Război Mondial de către președintele SUA, o încercare de escaladare a situaţiei. Noi nu facem niciun pas care ar putea fi privit ca o escaladare” – a mai declarat în interviul la televiunea rusă ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov.

18:33 Bilanţul confirmat al civililor ucişi în Ucraina – documentat de ONU – a urcat la 579

18:17 Statele Unite sunt pregătite să facă orice pași diplomatici pe care Ucraina îi consideră a fi de ajutor, a transmis sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de stat al SUA, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Occidentul ar trebui să fie mai implicat în negocierile pentru încheierea războiului.

17:49 „Felicitări Igor”. Povestea unui ucrainean simplu care a găsit în timpul unei plimbări prin pădure un sistem rusesc de rachete sol-aer de 20 de milioane de dolari a devenit virală pe Twitter, iar Igor a fost pus pe lista Wikipedia cu țările care operează lansatoare Tor, între Grecia și Iran.

Zelenski face un prim bilanț oficial al militarilor ucraineni uciși

17:40Volodimir Zelenski a susținut într-o conferință cu presa străină că rușii vor putea ocupa Kievul doar dacă îl distrug cu totul. El a făcut un bilanț al pierderilor armatei ucrainene de la începutul războiului până acum.

17:29 Zelenski anunță că aproximativ 1.300 de militari ucraineni au fost uciși până acum de la începutul invaziei ruse.

Pe de altă parte, Zelenski a afirmat că numai vineri în jur de 500-600 de soldați ruși s-au predat forțelor ucrainene.

17:07 Garanţiile de securitate propuse de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile – spune ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov.

16:57 Rusia susține că două obiective militare ucrainene au fost lovite „cu o armă de înaltă precizie”.

Bilanțul pierderilor ucrainene pe care îl face Moscova – AICI

16:48 Rușii au bombardat o moschee la Mariupol, afirmă MAE ucrainean.

16:19. Franța și Germania au cerut din nou lui Rusiei să înceteze focul în Ucraina. Într-o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron și Olaf Scholz au subliniat nevoia unei soluții diplomatice pentru conflictul militar. Liderul de la Kremlin i-a informat pe cei doi despre discuțiile cu partea ucraineană care ar fi avut loc în format video în ultimele zile și a acuzat Kievul că „încalcă flagrant” dreptul internațional umanitar.

16:06 Belarus a anunţat că desfăşoară cinci unităţi de luptă la frontiera sudică, pentru a „preveni intrarea în ţară a unor formaţiuni naţionaliste armate” din Ucraina – potrivit ministrului adjunct al apărării.

Ucraina acuză ţara vecină că plănuieşte să intre în război alături de Rusia. Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko neagă însă acest lucru cu vehemenţă.

15:54 Zelenski spune că negociatorii ruși și ucraineni au trecut de faza ultimatumurilor și discută lucruri concrete.

15:50 Israelul și Ucraina dezmint informațiile apărute în presă conform cărora Bennett i-a recomandat lui Zelenski să accepte solicitările Rusiei.

15:46 Două noi clipuri cu lovituri executate de ucraineni cu dronele Bayraktar, una din ele pare că a lovit un camion cu muniție:

15:34 Forțele rusești plănuiesc să organizeze un „pseudo-referendum” în Herson, pentru a crea o nouă republică separatistă, afirmă vicepreședintele al consiliului local

15:18 Rusia a elaborat două scenarii pentru a provoca catastrofe ecologice nucleare, urmând să dea vina apoi pe ucraineni, susține șeful serviciilor secrete militare din Ucraina

15:01 Cărți despre Rusia și Putin care ne ajută să înțelegem mai bine războiul din Ucraina, recomandate de scriitori români

Moscova amenință: Livrările de arme către Ucraina sunt ținte legitime

14:51 Încă o lovitură reușită de o dronă Bayraktar, de data aceasta contra unui lansator multiplu de rachete Uragan:

14:40 Evacuări ale civililor din orașele sub bombardamente din regiunea capitalei Kiev erau în desfășurare sâmbătă și sunt planificate să continue și duminică, a declarat pentru presa locală guvernatorul regional Oleksii Kuleba.

„Vom încerca să scoatem oamenii de aici în fiecare zi, atât timp cât e menținută o încetare a focului”, a spus el, conform Reuters.

14:33 Declarația completă a lui Serghei Ryabkov, ministrul rus adjunct de externe, prin care Moscova amenință Washingtonul că va ataca livrările de armament către Ucraina.

14:22 Belarus nu intenționează să se alăture forțelor rusești din Ucraina, dar trimite cinci grupuri tactice de batalioane la granița sa, pentru a înlocui forțele deja staționate acolo, a declarat șeful Statului său Major General, Viktor Gulevici.

Zelenski: 31 de grupuri de luptă rusești, aduse în incapacitate de luptă

14:16 Google va începe (cu efect imediat) să lanseze alerte de raidurile aeriene pentru utilizatorii ucraineni de telefoane su sisteme de operare Android.

Într-o postare pe blogul companiei joi, Kent Walker, președintele departamentului de afaceri globale al Google, a declarat că sistemul de alertă pentru raiduri aeriene este pus în funcțiune în colaborare cu guvernul ucrainean, la solicitarea acestuia.

14:06 BAT, producător al unor mărci de țigări precum Camel și Lucky Strike, a anunțat că iese din Rusia, unde avea aproape un sfert din piața tutunului

13:41 Volodimir Zelenski spune că 31 de batalioane rusești au fost aduse în incapacitate de luptă

13:28 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Franței, Emmanuel Macron, discută la această oră cu Vladimir Putin.

13:22 Sabotorii care plănuiau să arunce în aer instalații militare și civile din Harkiv au fost reținuți. Asupra acestora ar fi fost găsite arme și explozibili.

 

Bombardamentele continue, problemă pentru coridoarele umanitare

13:15 Guvernatorii a două regiuni ucrainene, Kiev și Donețk, au spus sâmbătă, în declarații separate, că atacurile rusești continuă în zonele în care Ucraina încearcă să evacueze oameni și să aducă ajutoare prin „coridoare umanitare”.

„Încărcătura umanitară se deplasează spre Mariupol, vă vom informa cum evoluează … Situația este complicată, există bombardamente continue. Situația este extrem de dificilă”, a declarat guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, pentru presa locală.

13:07 Rose Gottemoeller, fost secretar ajdunct NATO a spus că este „sceptică” că rușii avea „mult succes” într-un asalt asupra Kievului și că dispersarea masivului convoi e semn de slăbiciune

12:54 Ministrul rus adjunct de externe Serghei Ryabkov: Moscova a avertizat SUA că toate convoaiele cu armament străin vor fi „ținte legitime pentru forțele armate ruse” (RIA Novosti).

SUA și Europa ar putea livra sisteme antiaeriene ”mai sofisticate”

12:40 Instalațiile antiaeriene ucrainene au doborât încă un avion de luptă Su-34. 

12:21 Washington Post spune că americanii discută cu europenii pentru a livra Ucrainei sisteme antiaeriene ”mai sofisticate”. Potrivit Kyov Independent, Kievul ar fi cerut sisteme S-300

12:06 Aerodromul din Vasylkiv, regiunea Kiev, a fost atacat de forțele ruse cu 8 rachete, a declarat primarul Natalia Balasynovych. De asemenea, depozitul local de petrol a fost distrus, iar un depozit de muniții a luat foc.

11:45 O dronă Bayraktar ucraineană a reușit o nouă lovitură de succes contra unui convoi rusesc, potrivit unor imagini făcute publice

11:35 Ministerul ucrainean de Externe susține, potrivit AFP, că o moschee din Mariupol unde se adăposteau 80 de civili a bombardată de militarii ruși. MAE ucrainean nu precizează când ar fi avut loc atacul și dacă au fost inregistrate victime.

11:20 Mai multe coridoare umanitare vor fi deschise sâmbătă pentru evacuări de civili, a spus un vicepremier ucrainean, care a cerut ca rușii să respecte încetarea focului.

Protest în Melitopol pentru eliberarea primarului, aflat în mâinile rușilor

10:57 Locuitorii din Melitopolul ocupat au ieșit în stradă și cer eliberarea primarului Fedorov, răpit ieri de soldați ruși.

10:48 Aproximativ 30.000 de soldați, 200 de avioane și aproape cincizeci de nave din 27 de state vor participa luna aceasta la Cold Response 2022, cel mai mare exercițiu care implică NATO din acest an.

10:46 Trupele ruse au distrus până în prezent 3.491 de instalații de infrastructură militară ucraineană, a susținut sâmbătă purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov, citat de agențiile de presă rusești. Forțele rusești „continuă ofensiva în Ucraina pe un front larg”, a declarat Konașenkov.

10:39 Au apărut imagini video cu o nouă coloană de blindate rusești prinse în ambuscadă în Ucraina

10:29 Clip de propagandă cu elicoptere rusești din Ucraina, publicat de ministerul apărării de la Moscova

10:00 Serviciul pentru situații de urgență din Ucraina anunță că unitățile sale din Harkiv au recuperat trupurile a cinci persoane, inclusiv doi copii, care au fost ucise când bombele rusești au lovit o clădire rezidențială din satul Slobozhanske, de lângă oraș. De asemenea, a precizat că forțele de salvare au intervenit la 40 de adrese diferite pentru a elimina muniție neexplodată.

Grosul forței de invazie este la 25 km. de centrul Kievului

09:50 Ministerul britanic al apărării a publicat, ca în fiecare dimineață, o scurtă analiză a situației:

  • Luptele continuă la nord-vest de Kiev, iar cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află acum la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului.
  • Elemente ale coloanei rusești mari de la nord de Kiev s-au dispersat. Această mutare este menită probabil să sprijine o încercare rusă de a înconjura orașul.
  • În afară de Kiev, orașele Harkiv, Cernihiv, Sumî și Mariupol rămân încercuite și continuă să sufere bombardamente rusești intense.

09:38 Kyiv Independent scrie că sunt mai multe incendii în regiunea capitalei ucrainene după atacurile rusești din cursul nopții.

Un depozit petrolier a luat foc în Vasylkiv, la 36 km sud de Kiev, iar un altul a fost lovit în satul Kryachky. În satul Kvitneve, un depozit de produse alimentare congelate este în flăcări în urma bombardamentelor rusești.

09:33 Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea cauza căderea Stației Spațiale Internaționale (ISS), a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos. El a cerut ridicarea sancțiunilor.

09:28 Poșta ucraineană a anunțat imaginea care a câștigat concursul pentru timbrul cu tema „Navă rusească, du-te dracului”.

Kievul și alte orașe ucrainene, bombardate din primele ore ale zilei de sâmbătă

08:49Dnipro a fost unul dintre orașele ce a suferit un bombardament rusesc în primele ore ale zilei de sâmbătă, dar primarul orașului, Boriys Filatov, a spus că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au respins cu succes atacul, fără a fi înregistrate victime, potrivit Kyiv Independent.

Pe rețele sociale au fost publicate imagini ce ar arăta resturile unei rachete rusești anihilate:

 

08:40 Institutul pentru Studiul Războiului a publicat o nouă analiză a situației din Ucraina, în care spune că trupele rusești sunt în impas sau au probleme în mai multe locuri, iar forțele din jurul Kievului par să fi luat o nouă pauză de reaprovizionare și refacere a forțelor. (HARTA de dimensiuni mari a situației actuale)

08:02 Poliţia portugheză l-a arestat pe rabinul comunităţii din Porto, care a certificat descendenţa sefardă a oligarhului rus Roman Abramovici.

07:34 Sirenele de raid aerian au fost auzite în majoritatea orașelor ucrainene sâmbătă dimineața devreme, îndemnând oamenii să caute adăposturi, a relatat presa locală.

Sirenele au fost auzite în capitala Kiev, în orașul Lviv din vestul țării, în Odesa, și în Harkiv, Cherkasy, precum și în regiunea Sumî din nord-estul țării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.