Încă o săptămână pentru plata impozitelor locale, cu reducere. Mai nou, plata se face şi la staţiile SelfPay

Brașovenii mai au la dispoziție o săptămână, până în 31 martie, pentru a-și achita obligațiile față de bugetul local. Cei care care își plătesc impozitele până la această dată vor beneficia și de bonificația (,,reducerea”) acordată de Consiliul Local, de 5% din valoarea impozitului. Până în prezent, peste 132.000 de brașoveni și-au achitat impozitele locale, valoarea impozitelor și taxelor colectate la bugetul local până la 23 martie fiind de aproape 100 de milioane de lei (99.555.000 lei), cu aproximativ 5 milioane de lei mai mult comparativ cu anul 2021, la aceeași dată.

Cu toate că o parte dintre societățile comerciale preferă să facă plata impozitelor în ultima săptămână până la termen, analizând datele de la acest moment se poate constata că atât persoanele juridice, cât și cele fizice au preferat să își plătească mai repede impozitele. Cea mai mare diferență între încasările dintre cei doi ani se înregistrează la plata impozitului pe clădire pentru persoanele juridice, suma plătită de companii până la 23 martie fiind cu 10 milioane mai mare anul acesta decât în 2021, și la impozitul pe clădiri proprietate a persoanelor fizice, unde diferența este de aproape 3 milioane de lei.

De anul acesta se poate plăti și la SelfPay

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, Municipalitatea a diversificat și mai mult modalitățile de plată, astfel încât cetățenii să nu fie nevoiți să aștepte pentru a își achita obligațiile față de bugetul local. Cea mai nouă metodă de plată, introdusă din acest an, este cea prin intermediul stațiilor de plată SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate (localizarea acestora se găsește la adresa https://selfpay.ro/localizare/).

Odată cu introducerea sistemelor alternative de plată, altele decât prin intermediul casieriilor Direcției Fiscale, se observă, de la an la an, o scădere semnificativă a numărului celor care plătesc prin intermediul casieriilor. Astfel, până în prezent, peste 75.000 de contribuabili au ales plata on-line sau prin intermediul stațiilor self-pay. Cea mai utilizată metodă a fost cea prin intermediul site-ului ghiseul.ro: 34.126 de contribuabili au ales această variantă, valoarea plăților fiind de 4.661.881 lei.

Următorul sistem on-line în preferințele plătitorilor, este site-ul brasovcity.ro, cu 31.746 de contribuabili, dar cu cea mai mare sumă încasată, 11.523.630 lei. Plata prin metoda self-pay, introdusă din acest an, a fost preferată de 10.833 de plătitori, valoarea încasată fiind de 1.346.713 lei.
Cetățenii pot plăti taxele și impozitele locale utilizând mai multe modalități de plată:

– On-line, cu cardul bancar, pe site-ul brasovcity.ro (necesită cont de utilizator * sau pe baza cheii unice de securitate, aflată în decizia de impunere);
– On-line, cu cardul bancar, pe site-ul, ghiseul.ro (necesită cont de utilizator*);
– Cu ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
– Cu numerar, în lei, sau cu cardul bancar la Stațiile de Plata SelfPay;
– Cu cardul bancar, în lei, la ghişeele Direcţiei Fiscale prin terminale de tip POS;
– Cu numerar, în lei, la ghişeele Direcţiei Fiscale şi agenţii.
Termenele de plată pentru impozitele și taxele locale datorate de persoanele fizice și juridice pentru anul 2022 sunt 31 martie și 30 septembrie. Până la 31 martie trebuie achitat și abonamentul de parcare în parcările de reședință.
Impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport, datorat aceluiași buget local de către contribuabil, de până la 50 de lei inclusiv, se plătește integral până la primul termen de plată.
Pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, teren sau mijloace de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabil, până la 31 martie, se acordă o bonificație de 5 %.
Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, conform art. 183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. 


Aceleași taxe și impozite, indexate cu rata inflației 

Pentru anul 2022, valorile impozitelor stabilite de către Consiliul Local prin HCL. nr. 215/2021 au trebuit actualizate, în urma modificării Codului Fiscal, cu indicele de inflație, respectiv cu 2,6% (modificarea fiind făcută prin HCL nr. 642/2021). Astfel, de exemplu, pentru un apartament cu suprafața utilă de 64,24 mp în zona A, impozitul datorat în 2022 este de 244 lei, în timp ce pentru un apartament de 49,34 mp suprafață utilă în zona B, suma ce trebuie plătită este de 179 lei. În zona C, pentru un apartament de 50,65 mp suprafață utilă, impozitul este de 158 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.