Protecţia Consumatorilor a aplicat amenzi de 370.000 de lei staţiilor de carburanţi care au majorat nejustificat preţul

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţă că ANPC a dat amenzi de 370.000 de lei unui operator de staţii de carburant în urma creşterii nejustificate a preţurilor la benzină şi motorină. În mai multe cazuri, şeful ANPC a emis ordine de încetare a practicilor comerciale incorecte, documente care presupun revenirea la preţurile practicate anterior majorării nejustificate a tarifelor. Şi benzinăria din Beiuş care miercuri a vândut benzină şi motorină la preţuri de peste 10 lei pentru un litru a fost sancţionată. IGSU face controale după ce unele persoane au cumpărat carburanţi în recipiente improvizate.

„Până la acest moment, pot să vă prezint situaţia controalelor raportate de aceste structuri. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a controlat peste 70 de staţii de carburant pe întregul teritoriu al ţării, aplicând amenzi în valoare de 370.000 de lei, dintre care ce mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanţi care are pe teritoriul naţional 215 staţii de carburant. Odată cu amenda a fost propus şi semnat deja ordinul preşedintelui ANPC Horia Constantinescu, ordinul de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanţi”, a anunţat Dan Cărbunaru.
 
Acesta a precizat că benzinăria de la Beiuş care a afişat miercuri preţuri de peste 10 lei pentru un litru de carburant a primit o amendă de 35.000 de lei, fiind propusă şi semnată şi în acest caz decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte. Oficialul din cadrul Guvernului a explicat că emiterea unui astfel de document presupune revenirea la preţul anterior pentru produsele comercializate. 
 
Decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte au fost emise pentru alţi operatori economici din Cluj şi Galaţi. 
 
„În multe situaţii s-a constatat că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari”, a adăugat Cărbunaru.
 
Cărbunaru a adăugat că inspectorii ANPC au considerat că nu există temei pentru creşterile preţurilor. 
 
Rezultatele verificărilor iniţiate de ANAF şi Consiliul Concurenţei vor fi făcute publice pe măsură ce controalele se finalizează, a menţionat acesta. La ANAF, peste 100 de echipe verifică staţiile de vânzare, dar şi distribuitorii en gros.
 
Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a declanşat controale în teritoriu, după ce în spaţiul public au apărut imagini cu oameni care cumpără benzină şi motorină în recipiente improvizate, catalogate de către autorităţi drept „total nepotrivite şi periculoase”. ISU a notificat deja firmele care au staţii de carburant cu privire la pericolul generat de vânzarea de combustibil în astfel de recipiente, amintind că este interzisă vânzarea de carburant în recipiente din plastic ori sticlă. 
 
„În privinţa situaţiei create ieri şi a modului în care în social media şi în anumite canale mass media au circulat o serie întreagă de informaţii neconforme cu realitatea, aş vrea să vă spun că Guvernul României dezaprobă şi va acţiona, prin pârghiile pe care le are, la orice încercare de a provoca dezechilibre şi de a induce informări în spaţiul public. Este o perioadă complicată, sensibilă, cu foarte multe probleme de securitate. Se simt, din păcate, încă, efectele agresiunii militare ruse în Ucraina şi riscăm să amplificăm prin manipulări şi dezinformare o situaţie care oricum este extrem de complicată. Ca atare, urmărim inclusiv aceste aspecte, luăm măsuri pentru a contracara inclusiv aceste forme de război informaţional. Încercări de a crea instabilitate şi de a răspândi nejustificat panica în rândul populaţiei”, a precizat oficialul Guvernului. 
 
El a mulţumit mediului de afaceri care a reacţionat şi a transmis mesaje „clare” populaţiei, joi.
 
La rândul său, IGSU a transmis că, având în vedere situaţiile înregistrate miercuri seară în mai multe staţii de alimentare cu carburanţi, precum şi imaginile propagate în spaţiul public cu persoane care alimentau în recipiente neomologate (bidoane/butoaie din plastic, damigene, pubele, saci din plastic etc.), Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin unităţile subordonate, desfăşoară, în următoarea perioadă, activităţi de verificare şi control la nivelul tuturor operatorilor cu acest obiect de activitate.
 
Scopul acestor acţiuni este de prevenire a evenimentelor care pot fi generate prin manipularea sau depozitarea combustibilului în recipiente neconforme.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.