Județul Brașov primește un elicopter SMURD. Acesta va fi găzduit la Ghimbav

Județul Brașov va primi în scurt timp un elicopter SMURD. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, în timpul festivității de inaugurare a noii Unități de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Județean Brașov. 

Aeronava va fi avea amplasamentul permanent într-un hangar de la Aeroportul Internațional Brașov, însă, până când acesta va fi gata, elicopterul va fi operat de la IAR Ghimbav. 

„Avem personal medical care va trebui să urmeze stagii de pregătire. Acest elicopter va avea, pe lângă misiunile obișnuite, și intervenții montane, ceea ce înseamnă că toți medicii care vor lucra cu acest aparat de zbor trebuie să cunoască procedurile specifice, cum este coborârea pe troliu. Aceste stagii de pregătire cred că vor dura trei luni, apoi elicopterul va începe să fie operat efectiv, undeva în luna iulie sau august”, a declarat Arafat.

Inițial, pentru elicopterul alocat județului Brașov a fost luată în calcul varianta Victoria. 

„Am stabilit detaliile acestui demers într-o şedinţă pe care am găzduit-o la Consiliul Judeţean şi la care au mai participat şefii Unităţii de Primiri Urgenţe Braşov, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Braşov şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Braşov, directorul Direcţiei Implementare Aeroport din cadrul CJ Braşov Alexandru Anghel, alături de domnul prefect Cătălin Văsii şi de şeful Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, domnul general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. 

Adrian Veştea: „Iniţial, locul de staţionare al elicopterului fusese stabilit la Victoria, însă după discuţii mai amănunţite am decis de comun acord locaţia definitivă a aparatului, care va fi amplasat într-o bază de operaţii la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. Până când vom construi hangarul special destinat acestui elicopter, el va fi operat temporar de la IAR Ghimbav, pe baza unui protocol pe care DSU îl va încheia cu operatorul economic. Estimăm că elicopterul va fi pus în funcţiune în vara acestui an, iar până atunci va avea loc instruirea personalului medical. Pe lângă misiunile obişnuite, elicopterul SMURD al judeţului Braşov va executa intervenţii montane, ceea ce înseamnă că toţi medicii şi asistenţii vor trebui să deprindă manevrele de coborâre pe troliu şi de urcare pe troliu a bolnavului. Ne bucură faptul că domnul secretar de stat Raed Arafat a agreat această soluţie, astfel că în perioada următoare Aeroportul Braşov va asigura nu doar spaţiul necesat operării elicopterului, ci şi posibilitatea de aterizare şi decolare a avioanelor SMURD care transportă bolnavii critici. Pe termen mediu ne propunem să avem un heliport şi în municipiul Braşov, cel mai probabil în cadrul noului spital regional de urgenţă pe care cu toţii ni-l dorim şi în realizarea căruia Consiliul Judeţean Braşov este pregătit să se implice nemijlocit”.

Anunţul vine după ce joi a fost inaugurată noua UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. (Detalii AICI)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.