Ministerul Sănătății confirmă primul caz de hepatită acută de origine necunoscută la copii. Pacientul este o fetiță de 5 ani

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că un caz de hepatită necunoscută la copii a fost confirmat în România. Ministerul Sănătăţii a precizat că pacientul din România este o fetiţă de 5 ani, din zona București-Ilfov, internată în spital din 4 aprilie. Potrivit ultimelor date disponibile, cel puţin 169 de cazuri au fost raportate până acum, la nivel mondial, în 12 ţări. Cel puţin un copil a murit şi 17 au avut nevoie de transplant de ficat. 

”Cazul raportat de România este al unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infectţe virala activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat”, a transmis, luni seară, Ministerul Sănătăţii.  

Sursa citată a precizat că fetiţa nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa.   

”Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu exista markeri de infecţie virala hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice si pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România”, a mai transmis ministerul.  

Reamintim că din datele OMS, au fost raportate în ultima perioadă, 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută, în 11 ţări din Regiunea Europeană a OMS şi în Statele Unite. Au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (5), Ţările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franţa (2), România (1) şi Belgia (1). 

Mai multe informații despre această formă de hepatită, AICI

„Hepatita acută de origine necunoscută” la copii, semnalată şi în România. Ce măsuri trebuie respectate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.