Ucraina a câștigat concursul Eurovision. Mesajul Kalush Orchestra: „Vă mulțumim că sprijiniți Ucraina”

Concursul Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra, a cărei piesă „Stefania” amestecă hip-hop-ul și muzică tradițională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”). În plin război, reprezentanții Ucrainei au făcut un apel, de pe scena din Torino, pentru salvarea soldaților de la oțelăria Azovstal din Mariupol.

Sprijinul pentru Kalush Orchestra a crescut vertiginos de când Rusia a declanșat războiul, la 24 februarie. Amintim că Rusia a fost exclusă din competiție anul acesta din cauza invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie.

Marea Britanie și Suedia, următorii clasați la Eurovision 2022

Pe locul al doilea, s-a clasat Marea Britanie, reprezentată de Sam Ryder, un cântăreț de 31 de ani celebrul pe rețelele de socializare. El a interpretat piesa „Space Man”. Următorii clasați au fost reprezentanții Spaniei, Suediei și Serbiei.

România s-a numărat printre cei 25 de finaliști ai Eurovision 2022, fiind reprezentată de wrs, care s-a clasat pe locul 18 din 25, cu 64 de puncte.

Republica Moldova, reprezentată de Zdob şi Zdub & Advahov din Republica Moldova, cu piesa „Trenuleţul”, s-a clasat pe locul 7.

Cine este Kalaus Orchestra

Cu șase oameni pe scenă, membrii grupului, toți având vârsta de recrutare în război, beneficiază de o dispensă provizorie emisă de guvernul de la Kiev, dar vor trebui să se întoarcă acasă pentru a apuca armele de îndată ce competiția se va termina.

De fapt, unul dintre ei a rămas în țară. „Un membru al grupului s-a alăturat apărării teritoriale a Kievului în a treia zi de război”, a declarat cântărețul Oleh Psiuk pentru AFP. „Suntem foarte îngrijorați pentru el, sperăm să-l găsim sănătos când ne întoarcem”.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.