ANI, sesizare la Parchet, în cazul unui consilier local din Hălchiu aflat în conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate a publicat un nou raport în care aleşi locali sau funcţionari publici se află, fie în incompatibilitate, fie în conflict de interese. În acest raport se regăsesc şi doi consilieri locali din judeţul Braşov: Butum Eusebiu Ioan (PNL), viceprimar al comunei Şercaia – aflat în stare de incompatibilitate, şi Matei Paul Vlad (USR PLUS), de la Hălchiu, în conflict de interese.

 

În ceea ce îl  priveşte pe viceprimarul comunei Şercaia, Butum Eusebiu Ioan, acesta s-a aflat în incompatibilitate începând cu 22 ianuarie 2019, pentru că a îndeplinit în acelaşi timp, funcţia de viceprimar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale, încălcând astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 23 din  O.U.G.   nr. 44/2008.
 

Cazul consilierului local Matei Paul Vlad, din Hălchiu, este ceva mai complex şi va fi cercetat de Parchet

„În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a participat la data de 10 mai 2019 la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al comunei Hălchiu, privind aprobarea încheierii contractelor de închiriere prin atribuire directă a unor suprafețe de pășune proprietatea privată a comunei, pentru pășunatul animalelor, în baza căreia la data de 14 mai 2019, a fost încheiat contractul de închiriere între asociația reprezentată de tatăl persoanei evaluate și Primăria comunei Hălchiu. 

Prin închirierea pajiștilor, asociația a încasat de  la A.P.I.A. – Centrul județean Brasov, subvenții în sumă totală de 971.722 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 din Legea 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, art. 75, lit a) și art. 77 din Legea 393/2004 (acte normative în vigoare în perioada evaluată)”, se arată în raportul ANI. 

În cazul lui Matei Paul Vlad (Alianţa USR PLUS), Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuțiilor de consilier local, a luat o decizie care a produs un folos patrimonial pentru asociația în cadrul căreia tatăl său deține calitatea de membru și funcția de președinte, dovadă fiind încasarea de către tatăl său, în baza contractului de închiriere încheiat, de subvenții plătite de  A.P.I.A. – Centrul județean Brasov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.