Transparența (lipsă) de la Primăria Brașov, în vizorul Avocatului Poporului. Primarul Coliban a ignorat însă și recomadarea acestei instituții, în relația cu cetățenii

Primăria municipiului Brașov demonstrează, din nou, că „transparenţa” este doar un cuvând bun de hashtag pe Facebook şi cam atât. La fel de bine, Allen Coliban tocmai a demonstrat şi faptul că „primarul braşovenilor” este o formulare de PR a USR şi nimic în plus. 

Avocatul Poporului tocmai a publicat un comunicat de presă în care arată negru pe alb că recomandările sale legate de transparenţă nu au fost luate prea mult în seamă de Municipalitate. Asta după ce Primăria municipiului Braşov a ignorat şi petiţia unei braşovence care a solicitat un răspuns cu privire la cumpărarea locuinţei de la RIAL şi răspunsul a lipsit cu desăvârşire, deşi termenul limită în care trebuia să îl primească s-a scurt de mult.

Așadar, Biroul Teritorial Braşov a fost sesizat, printr-o petiţie că unei femei din municipiu Primăria municipiului i-a dat practic cu flit, când a vrut să afle în ce condiţii îşi poate cumpăra locuinţa aflată în administrarea RIAL (companie în subordinea Consiliului Local).  

Printr-o petiţie adresată Biroului Teritorial Braşov, petenta ne-a sesizat cu privire la faptul că nu i s-a comunicat niciun răspuns de către Primăria Municipiului Brașov cu privire la solicitarea sa referitoare la cumpărarea locuinței, deși termenul legal de soluționare s-a împlinit. Petenta menționa că în data de 12 octombrie 2021, s-a adresat SC RIAL SRL Brașov (societatea comercială aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Brașov) cu solicitarea de a cumpăra apartamentul pe care această societate îl administrează (în numele Municipiului Brașov, n.n.), și în care dumneaei locuiește împreună cu soțul și copiii în vârstă de 6 și 11 ani, în calitate de chiriași, însă SC RIAL Brașov a direcționat-o către Primăria Municipiului Brașov, iar cererea sa a rămas nesoluționată”, se arată în rezumatul publicat de Avocatul Poporului. 

În urma demersurilor scrise întreprinse și a anchetei efectuate la Primăria Municipiului Brașov de către reprezentanții instituției Avocatul Poporului, primarul Allen Coliban a primit o recomandare, prin care s-au dispus mai multe măsuri.

Prin Recomandarea nr. 68/2022 adresată primarului Municipiului Brașov, Avocatul Poporului a dispus luarea măsurilor necesare pentru:

  • comunicarea unui răspuns petentei; 
  • elaborarea cu celeritate a procedurii privind modul de soluționare a cererilor de cumpărare de către chiriași persoane fizice a imobilelor din fondul locativ al UAT Brașov – în conformitate cu prevederile legale în vigoare și a înaintării sale către Consiliul Local al Municipiul Brașov, în vederea adoptării unei hotărâri în acest sens; 
  • soluționarea cererilor înregistrate care au ca obiect cumpărarea locuințelor de către chiriași; 
  • informarea, în termen de 45 de zile, către instituția Avocatul Poporului, cu privire la însușirea Recomandării, precum și referitor la măsurile dispuse. 

Primăria Municipiului Brașov a comunicat Avocatului Poporului următoarele:

  • în prezent, pe rolul instanțelor de judecată se află înregistrate dosare în care chiriașii solicită obligarea Municipiului Brașov, a Statului român și/sau a SC RIAL SRL, la vânzarea directă a spațiilor ce le ocupă sau ca sentința să țină loc de contract de vânzare-cumpărare; 
  • în legătură cu solicitarea petentei privind cumpărarea spațiului în care locuiește, situat în Municipiul Brașov, care, potrivit evidențelor din cartea funciară, este în proprietatea Municipiului Brașov, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ stipulează doar posibilitatea vânzării prin licitație publică, însă petenta solicită vânzarea direct în favoarea sa; 
  • se consideră că se impune amânarea formulării unei propuneri către Consiliul Local al Municipiului Brașov până la pronunțarea definitivă a instanțelor de judecată, hotărârile judecătorești constituind ulterior un criteriu de referință pentru soluționarea unitară pe cale administrativă a cererilor de cumpărare a spațiilor aflate în aceeași situație; 
  • potrivit evidenței primăriei, Municipiul Brașov este chemat în judecată pentru a fi obligat să vândă direct, fără licitație publică, în 16 dosare deschise în anii 2020, 2021 și 2022.

„Așadar, se constată că Primăria Municipiului Brașov nu a luat măsurile propuse chiar de către reprezentanții acesteia, și anume, de elaborare a procedurii referitoare la modul de soluționarea cererilor de cumpărare de către chiriași persoane fizice a imobilelor din fondul locativ al UAT Brașov, fie în mod direct, fie prin licitație publică. 

În concluzie, Primăria Municipiului Brașov nu și-a însușit Recomandarea Avocatului Poporului mai sus menționată”, se arată în comunicatul instituţiei Avocatului Poporului.

Nu este prima dată când Avocatul Poporului face recomandări de transparenţă Primăriei Braşov

În toamna anului trecut, Primăria municipiului Braşov a mai primit o recomandare să aplice principiile transparenţei, în relaţia cu mass-media, după ce viceprimarul Flavia Boghiu (USR) a solicitat evacuarea din sală a doi jurnalişti, la o şedinţă a Consiliului Local, pe motiv că nu depuseseră o cerere, cu 24 de ore înainte, pentru a lua parte la întâlnire.

Atunci, Primăria Brașov a „aruncat” vina pentru incidentul de la şedinţa de Consiliu Local de la acea vreme, Alexandra Crivineanu. 

Avocatul Poporului îi face recomandări primarului Allen Coliban, pentru o relaţie transparentă cu mass-media. Primăria a dat vina pe preşedintele de CL, pentru incidentul cu presa, de la şedinţa de luna trecută

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.