Curtea de Conturi a confirmat: Asociația Amural a generat o pagubă bugetului local, prin ocuparea fără forme legale a catacombelor. Primăria Brașov trebuie să recupereze banii

Primăria municipiului Brașov are termen până la 29 noiembrie să stabilească întinderea prejudiciului generat în perioada în care Asociația Amural a ocupat, fără niciun documet legal, Catacombele de După Ziduri. Termenul a fost trasat de Curtea de Conturi, care în urma auditului a stabilit că imobilul a fost întrebuințat fără aprobarea Consiliului Local și fără a exista un act juridic între ONG și municipalitate, generând, în schimb, venituri pentru Amural. 

Conform auditorilor reprezentanții asociației au solicitat Primăriei municipiului Brașov să acorde gratuit accesul în catacombe și să asigure utilitățile, pe perioada în care acolo se află BUM (Brașov Undergound Museum). Acest lucru s-a întâmplat, pe o perioadă de patru luni, timp în care publicul a putut intra contra cost să vizioneze muzeul amenajat de Asociația Amural.

Despre această situație, Brașov Metropolitan a scris, încă de anul trecut, pe larg AICI

și AICI

Repetă și Primăria Brașov greșeala Consiliului Județean? Lipsa de transparență în ceea ce privește muzeul din catacombe ridică semne de întrebare

Problema este însă că un document oficial nu a fost încheiat între Primăria Brașov, ca deținătoare a spațiului, și ONG,  auditorii Curții de Conturi apreciind că „acest imobil a fost întrebuințat de către Asociația Amural fără existența aprobării autorității publice deliberative (Consiliul Local Brașov, n.n.), fără existența unui act juridic încheiat cu unitatea administrativ teritorială municipiul Brașov și fără acordul acesteia”.

„Asociația a obținut venituri „prin ocuparea abuzivă a imobilului Catacombe Brașov aflat în patrimoniul unității administrativ teritoriale municipiul Brașov, generând o pagubă bugetului local. Cheltuielile cu utilitățile (energia electrică) efectuate pentru amenajarea și funcționarea Brașov Underground Muzeum (pe perioada de pregătire și pe perioada de desfășurare a activităților) și care au fost achitate din bugetul local nu au fost stabilite, evidențiate în contabilitate și recuperate de la entitatea care a întrebuințat imobilul”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.  

 

Anul trecut Brașov Metropolitan a atras atenția public asupra acestor aspecte: 

Situaţie cu iz penal în relaţia dintre primărie şi Amural, pentru accesul în catacombele de După Ziduri. Viceprimarul Rusu: „Eu nu ştiu cine le-a dat cheia”

Primăria Brașov trebuie să recupereze prejudiciul

Curtea de Conturi a oferit termen Primăriei Brașov până la 29 noiembrie, să ia măsuri pentru stabilirea în condițiile legii, a întinderii prejudiciului.

„Municipalitatea trebuie să ia măsuri pentru stabilirea în condițiile legii, a întinderii prejudiciului creat bugetului local prin plata fără bază legală a cheltuielilor cu bunuri și servicii (energie electrică) pentru imobilul catacombele Brașovului pe perioada de pregătire și de desfășurare a evenimentului Brașov Underground Muzeum, precum și pentru lipsa de folosință a imobilului în perioada în care Asociația Amural a utilizat acest imobil, pentru înregistrarea în evidența contabilă și recuperarea acestuia. Totodată se vor lua măsuri pentru extinderea verificării în legătură cu folosința acestui imobil de Asociația Amural, în perioada de prescripție și, în situația identificării de plăți fără bază legală, a unor cheltuieli cu bunuri și servicii (energia electrică) pentru imobilul Catacombele Brașovului și/sau lipsa de folosință a acestuia și va proceda la stabilirea întinderii prejudiciului produs bugetului local, la evidențierea și la recuperarea acestuia, inclusiv a accesoriilor aferente”, se arată în raportul prezentat în Consiliul Local.

 

Citește și:

BUM, muzeul din catacombe: Finanțat și premiat de AFCN la București, cercetat de organele de anchetă la Brașov

 

FOTO. Ce a rămas după evacuarea BUM din catacombele de pe Aleea După Ziduri din Brașov

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.