Municipiul Brașov accelerează procedura de înfrățire cu al doilea oraș ca mărime din Polonia

Ambasadorul Poloniei la București E.S. Maciej Lang a vizitat Brașovul și s-a întâlnit marți și cu Allen Coliban, primarul municipiului. Principala temă de discuție a fost proiectul de înfrățire între Brașov și Cracovia, al doilea cel mai mare oraș din Polonia, proiect anunțat de către municipalitate anul trecut. În următoarea perioadă, relația dintre cele două municipalități se va axa pe organizarea de evenimente și activități culturale comune, urmând ca apoi să se accelereze procesul de formalizare a înfrățirii.

„Cracovia este interesată de formalizarea relației cu Brașovul. Cracovia este un oraș cu experiență și potențial mare din puncte de vedere turistic. În trecut, era cea mai populară destinație de weekend din Europa, iar cooperarea și schimbul de experiență cu Brașovul din acest punct de vedere ar fi foarte utile. Trebuie să ne folosim experiența, memoria, trecutul pentru a ne dezvolta orașele”, a declarat E.S. Maciej Lang.

La rândul său, Allen Coliban a explicat că există la Brașov toată deschiderea pentru realizarea acestei înfrățiri, mai ales că cele două orașe au în comun partea de interes turistic, cea de punere în valoare a patrimoniului, dar și multiculturalitatea.

„În primă fază, vom organiza evenimente și întâlniri comune, cu caracter cultural, pentru a strânge relația de colaborare dintre cele două orașe. Vor urma apoi întâlnirile la nivel de administrații și obținerea avizului necesar de la Ministerul de Externe”, a precizat primarul Brașovului.

El a mai explicat liniile principale pe care se poate colabora cu Brașovul, și anume pe partea economică, de investiții, în domenii precum industria auto, IT și energie verde, dar și din punctul de vedere al educației și pregătirii forței de muncă, atât la nivel universitar, cât și la cel al învățământului dual, unde Brașovul face pași importanți spre a deveni un pol important în România.

Polonezii de la LOT Polish Airlines rămân în cărți pentru a opera la viitorul Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav

Cracovia este al doilea oraș ca mărime și unul dintre cele mai vechi din Polonia, fiind capitala țării până în 1596. Are o populație de circa 780.000 de locuitori, zona metropolitană cuprinzând aproape 8 milioane de persoane ce locuiesc pe o rază de 100 km în jur. În mod tradițional, Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural și științific, fiind chiar desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2000 de către Uniunea Europeană. Potrivit statisticilor oficiale, în 2019, Cracovia a fost vizitată de peste 14 milioane de turiști, dintre care 3,3 milioane din străinătate. Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania (14,2%), Marea Britanie (13,9%), Italia (11,5%), Franța (11,2%), Spania (10,4%) și Ucraina (5,4%).

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.