Preotul Visarion Alexa, reținut pentru agresiune fizică. Reacția BOR: „E o veste absolut șocantă”

Preotul Visarion Alexa, unul dintre cei mai cunoscuți din Biserica Ortodoxă Română, a fost reținut de Poliția sâmbătă, fiind acuzat de agresiune sexuală. El slujește la o biserică din Militari. Ulterior el a fost plasat sub control judiciar.

Pe 17 august, poliţişti din București au fost sesizaţi, prin plângere, de către o femeie, despre faptul că un bărbat, în vârstă de 46 de ani, ar fi agresat-o sexual, în timpul spovedaniei. 

„Poliţiştii au demarat de îndată investigaţiile, iar ulterior, vineri, bănuitul a fost condus la sediul subunităţii pentru audieri. În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanţei cu propunere legală”, potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitale.

60 de zile sub control judiciar

Ulterior, preotul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore. În tot acest timp, conform art. 215 alin. 1 C.p.p, el va trebui să respecte următoarele obligaţii:

  • să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
  • să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
  • să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, nu are voie să:

  • părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată;
  • să se apropie la o distanţă mai mică de 300 de metri de persoana vătămată şi să comunice cu aceasta, direct sau indirect, pe nici o cale, cu excepţia exercitării, prin intermediul altor persoane, exclusiv a dreptului la mediere cu persoana vătămată;
  • să exercite profesia de preot.

Incidentul a fost recunoscut de avocata preotului

Femeia de 37 de ani care a depus plângerea a susținut că agresiunea ar fi avut loc în luna aprilie, în timpul spovedaniei la biserica din Sectorul 6 unde este paroh Visarion Alexa. 

Avocata lui Alexa Visarion, Mariana Mihai, a afirmat că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia respectivă.

„Relaţia de duhovnic a fost dublată de o relaţie de prietenie, partea vătămată recunoaşte acest lucru. Dânsa comunica aproape non-stop, noaptea, ziua cu părintele şi în această relaţie, pe fondul acelei prietenii şi abordări personale, a intervenit şi acest eveniment, incident din aprilie 2022. A existat o discuție, nu neapărat o agresiune. Nu a existat o relaţie foarte profundă. A depus plângerea pe 20 iulie, în ultima zi în care se putea formula plângere şi acesta este un lucru destul de discutabil”, a susținut, în replică, apărătoarea preotului, Mariana Mihai, potrivit News.ro.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR: „O veste absolut şocantă”

Reţinerea de către poliţie a preotului Visarion Alexa din Bucureşti este „o veste absolut şocantă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, care a anunţat că Arhiepiscopia Bucureştiului va începe propria anchetă în acest caz.

„În legătură cu ştirea referitoare la reţinerea de către poliţie a preotului Visarion Alexa din Bucureşti, în urma unor grave acuzaţii menţionate deja în presă, vă pot spune mai întâi că vestea este una absolut şocantă.

Personal nu cunosc niciun amănunt legat de acest caz aflat acum în sfera de cercetare a autorităţilor care îl anchetează. Vă pot spune doar că Arhiepiscopia Bucureştilor va începe la rândul ei o anchetă independentă. Dacă acuzaţiile aduse preotului menţionat vor fi confirmate de autorităţile judiciare, cazul său va fi judecat şi de autorităţile bisericeşti în cadrul ‘Consistoriului bisericesc’”, a precizat Vasile Bănescu într-o declaraţie de presă.

Purtătorul de cuvânt al BOR a anunţat că preotul a fost suspendat, iar ancheta începe luni, 19 septembrie.

„Arhiepiscopia a confirmat ca luni va începe ancheta acestui caz nesfârşit de trist. Prima măsură luată, până la confirmarea culpei prin finalizarea anchetei derulate de autorităţile abilitate, este „suspendarea de la slujirea preoţească”, a precizat Vasile Bănescu.

Cine este preotul Visarion Alexa

Părintele Visarion Alexa, originar din Bacău, este parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Militari (București). Este unul dintre cei mai cunoscuți preoți din România, Visarion Alexa, participă la emisiuni de televiziune pe teme religioase și are mii de urmăritori pe rețelele de socializare. De asemenea, susține conferințe la care participă sute de tineri.

„Mulți oameni se pierd, sunt acaparați de această lume, dar unii pun stop acestor avalanșe și se întorc către credință, către familie… Oamenii aceștia pun capăt vieții lor publice și se retrag în spațiul sufletesc, ceea ce înseamnă familie, biserică, dedică mai mult timp descoperirii lui Dumnezeu, iar acestea sunt lucrurile care aduc sens vieții”, declara anul trecut părintele Visarion Alexa.

Preotul este un susținător al familiei, dar are și opinii mai deschise despre homosexualitate decât restul BOR.

„Statutul de părinte nu se schimbă. Nu renunți la un copil pentru că este homosexual, pentru că s-a apucat de fumat, de băut, de droguri. Fii în continuare un tată bun, o mamă bună. Nu noi am inventat conceptul de heterosexual și normalitate, avem o tradiție și o poruncă dumnezeiască în sensul acesta. Dar dacă alți oameni trăiesc altfel, nu înseamnă că ei nu au voie să își ducă viața. Îi îndemn pe părinți să aibă o relație firească, plină de răbdare, de îngăduință și să-și cunoască copilul”, afirma, pentru Deutsche Welle, în mai 2021.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.