În ce condiții poți dona sânge și de ce este important să o faci

Dacă ești cetățean român sau al Uniunii Europene și ai domiciliul sau reședința în România, poți dona voluntar sânge, pentru a da un lucru de preț înapoi comunității.

Sângele recoltat în timpul unei donări poate salva până la trei vieți. Bineînțeles, starea ta de sănătate trebuie să fie una bună, pentru a corespunde profilului de donator. Află ce condiții trebuie să îndeplinească donatorii, dar și care sunt beneficiile donării de sânge și motivele pentru care ar trebui să o faci:

Ce condiții trebuie să îndeplinești, pentru a deveni donator

În primul rând, atunci când te prezinți la centrul de recoltare, trebuie să ai asupra ta un act de identificare valabil. Trebuie să ai peste 18 ani, dar sub 65 dacă ai mai donat, respectiv sub 60, în cazul în care e prima oară când o faci. Există și o limită minimă de greutate: 50 kg. În ceea ce privește starea de sănătate, sunt câteva criterii pe care trebuie să le îndeplinești:

  • Tensiune arterială: TAD – 60-100 mm Hg, TAS – 100-180 mm Hg;
  • Puls regulat, 50-100 bpm
  • Hemoglobină: 12,5-17,5 pentru femei, respectiv 13,5-19,5 în cazul bărbaților;
  • Temperatură corporală mai mică de 37,5°C; în cazul în care ai avut temperatura crescută din cauza unei viroze sau a gripei, e necesar să aștepți două săptămâni după dispariția simptomelor, pentru a putea dona.

Femeile însărcinate nu pot dona sânge, nici lăuzele. Proaspetele mămici pot dona sânge după un an de la naștere, dacă au întrerupt alăptarea sau după un an și jumătate, dacă încă mai alăptează.

E necesar ca venele tale să fie vizibile și flexibile. Totodată, dacă ai trecut prin intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, nu vei putea dona sânge. În această categorie intră și intervențiile chirurgicale stomatologice sau buco-maxilo-faciale, însă nu și tratamentele nechirurgicale. De exemplu, dacă ai avut un tratament de montaj coroana dentara Brasov, acest lucru nu te va împiedica să donezi. O restricție de 6 luni se aplică și pentru examinările endoscopice cu instrumente flexibile, pentru transfuzii, pentru transplanturi, dar și pentru operațiuni non-medicale precum piercingul sau tatuajul. De asemenea, în cazul avorturilor sau al sarcinilor pierdute, femeile care vor să doneze sânge trebuie să aștepte o jumătate de an de la eveniment.

Există și o serie de contraindicații privind donarea de cânge:

  • Perioada menstruală și primele 5 zile post-menstruație;
  • Preexistența afecțiunilor cardiovasculare sau ale sistemului nervos central, a celor hematologice, renale, endocrine, metabolice, imunologice, reumatologice, dermatologice; 
  • Predispoziția patologică la sângerare;
  • Afecțiunile profesionale, cele infecțioase, parazitare sau maligne, dar și diagnostice precum ulcerul sau TBC;
  • Pensionarea pe caz de boală.

Pentru a putea deveni donator, trebuie să fii școlarizat și să poți completa chestionarul de autoexcludere. De asemenea, înainte de a dona, este indicat să nu consumi alcool și grăsimi timp de 48 de ore, dar și să te odihnești. În ziua în care donezi sânge, consumă un mic dejun ușor, hidratează-te și evită fumatul cel puțin în ora anterioară donării și în următoarea oră după donare.

De ce să donezi sânge

În primul rând, pentru că astfel poți salva vieți. Procedura este una sigură, care nu te pune în niciun pericol. Donarea de sânge poate fi felul în care ești empatic cu cei din jur și te implici pentru a susține sănătatea comunității.

Ai și o serie de beneficii personale, atunci când donezi sânge:

  • Creșterea imunității;
  • Reducerea riscului de AVC, infarct și chiar cancer;
  • Efectuarea automată a analizelor de laborator și eliberarea buletinelor de analiză la cerere, precum și consultul medical și monitorizarea stării de sănătate;
  • Creșterea rezistenței la șoc hemoragic;
  • Eliminarea a 650 de calorii;
  • ”Scutire” medicală – vei primi o zi liberă de la locul de muncă sau de la școală, dacă încă studiezi;
  • Reducerea cheltuielilor de transport – ți se va elibera o adeverință cu ajutorul căreia beneficiezi de 50% din prețul abonamentului lunar pentru mijloacele de transport în comun;
  • 7 tichete de masă.

Donarea de sânge este un bine pe care îl poți face cu ușurință și de care beneficiază atât cei care primesc sângele recoltat de la tine, cât și tu.

Foto: Freepik

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.