Primăria Braşov caută o firmă pentru amenajarea primei construcţii de tip „park&ride” din municipiu

Primăria municipiului Braşov a lansat licitaţia pentru angajarea unui contructor care să se ocupe de amenajarea park&ride-ului de la Bartolomeu. Parcarea multietajată, cu peste 700 de locuri, va fi construită în apropierea sălii polivalente la care se lucrează în prezent şi care trebuie să fie finalizată în 24 de luni. 

Parcarea va avea 4 niveluri, 697 locuri pentru autoturisme, 10 locuri pentru motociclete, 12 locuri pentru autocare/microbuze și 54 locuri pentru biciclete și va fi cea mai mare multietajată din Brașov. Valoarea estimată a achiziției este de peste 112 milioane de lei, fără TVA.

„Strategia privind mobilitatea este unul dintre modurile în care acest oraș va deveni mai prietenos cu cetățenii. Nu putem să le cerem brașovenilor, locuitorilor din zona metropolitană sau turiștilor să nu circule cu autoturismele proprii atâta timp cât nu le oferim alternative. Iar acum implementăm aceste alternative: transport în comun modern și electrificat, piste pentru biciclete, stații de încărcare pentru autoturisme electrice și, nu în ultimul rând, programul nostru de construire de park&ride-uri, la toate intrările din oraș. Primul va fi cel din Bartolomeu, pentru care am lansat deja licitația, dar vor urma și cele de la intrarea dinspre București, dinspre Târgu Mureș și dinspre Bacău. Cetățenii din zona metropolitană și turiștii vor descoperi că este mai simplu, mai ieftin și mai eficient să își lase mașinile în aceste parcări, iar în interiorul orașului să folosească surse alternative de transport”, a declarat primarul Allen Coliban.

Parcarea va avea 4 niveluri – două subterane şi două supraterane şi suprafaţă de peste 20.000 mp

Parcarea este situată în dreapta terminalului RATBv de la fostul Stadion Municipal și va avea un regim de înălțime de 4 niveluri, din care două subterane și două supraterane. Suprafața viitoarei parcări este de peste 20.000 de m.p., din care 9.905,28 m.p. pe cele două niveluri subterane și 10.112,19 m.p. pe nivelurile supraterane.

Cele peste 700 de locuri de parcare sunt împărțite astfel: 697 de locuri pentru autoturisme, 10 locuri pentru motociclete, 12 locuri pentru autocare/microbuze și 54 locuri pentru biciclete. Parcările pentru autocare și biciclete se vor amenaja la nivelul solului.

Parcarea va fi dotată cu 13 stații de încărcare a autoturismelor electrice. Puterea electrică a unei stații de încărcare va fi de 11-22-55kW/400V.

Construcția va fi dotată cu un sistem de control acces auto automat, cu bariere, ce va facilita organizarea achitării tarifelor de parcare și funcționarea în siguranță a circulației, precum și un sistem de gestionare smart, cu afișaj electronic, pentru informarea rapidă a utilizatorilor referitor la locurile de parcare disponibile. Totodată, va exista și un sistem de supraveghere video pentru evitarea eventualelor incidente.

Peste parcare este propusă o terasă circulabilă parțial înierbată, amenajată ca spațiu verde cu plante decorative, arbuști, bănci din lemn și alei. 

Durata maximă de execuție a primului park&ride din Braşov este de 18 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor

Valoarea estimată a acestui contract este 112.028.552,02 lei + TVA, cofinanțarea fiind asigurată în principal din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 70 de puncte, componenta tehnică 20 de puncte (gradul de adecvare al graficului general de realizare a investiției publice totalizează 10 de puncte, iar demonstrarea faptului că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitați, 10 puncte). Alte 10 puncte reprezintă durata de execuție a lucrărilor.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 decembrie 2022, ora 15:00.

În prezent, o parcare de acest tip funcționează, în timpul sezonului rece, în Poiana Brașov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.