Compania Apa scumpeşte din nou tarifele la apă şi canalizare

Compania Apa Braşov informează că va majora din nou, începând de la 1 ianuarie 2023, tarifele în aria de operare, creşterea fiind de 12%, la numai trei luni de la ultima majorare, în septembrie.

Astfel, potrivit unui comunicat remis de operatorul de apă şi canal, preţul apei potabile produse, transportate şi distribuite în întreaga arie de operare va fi, din 1 ianuarie 2023, de 6,77 lei/mc, cu TVA, iar tariful pentru canalizare – epurare va fi de 4,65 lei/mc, cu TVA.

Potrivit sursei citate, aceste majorări sunt cauzate atât de inflaţie şi creşterea preţurilor la combustibili şi gaze, cât şi de necesitatea acoperirii cheltuielilor cu cofinanţarea dintr-un proiect european de modernizare şi extindere a reţelelor. 

„Preţurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influenţate de inflaţie şi, pe de altă parte, obligativitatea includerii în tarif a părţii de cofinanţare aparţinând operatorului. Concret, pe lângă inflaţia generală, au apărut creşteri mult peste acest indicator, atât la energia necesară pompării apei, cât şi la alte elemente de cost cum ar fi combustibilul şi gazele, care au generat costuri suplimentare inevitabile. Majorări de preţ, cauzate de factorii amintiţi anterior, au fost operate în ultima perioadă de mai mulţi operatori de apă din ţară, între care amintim Iaşi, Gorj sau Buzău. (…) În privinţa cofinanţării Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Braşov, contribuţia operatorului reprezintă 6% din valoarea totală a lucrărilor care vor fi realizate. Cu alte cuvinte, la fiecare 100 euro investiţi, contribuţia din tarif trebuie să fie de 6 euro, restul venind din fondurile Uniunii Europene, ale bugetului de stat al României, ale bugetelor Municipiului Braşov şi ale Judeţului Braşov, care a preluat sarcina de la localităţile cuprinse în programul de investiţii”, se arată în comunicatul Companiei Apa Braşov. 

Totodată, conducerea companiei dă asigurări că „noile tarife se situează în media naţională şi sunt printre cele mai mici, în comparaţie cu cele din judeţele care au aprobate Proiecte Operaţionale de Infrastructură Mare (POIM)”.

Compania Apa Braşov operează în municipiul Braşov şi mai multe localităţi din jumătatea estică a judeţului

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.