O hidrocentrală neterminată din județul Brașov, în plan pentru a deveni fabrică de hidrogen

Începută în urmă în perioada comunistă, hidrocentrala de la Mândra nu a mai fost terminată, șantierul fiind în conservare. Acum, proprietarul amenajării, Hodroelectrica, are noi planuri: ia în calcul să continue lucrările, dar nu pentru finalizarea hidrocentralei ci pentru construirea unei fabrici de hidrogen, considerat de mulți drept combustibilul viitorului. 

Deocamdată, proiectul este în faza pregătirii Studiului de fezabilitate, iar pentru elaborarea lui, Hidroelectrica a lansat o licitație cu o valoare estimată de 12,3 milioane de lei, relatează Economica.net.

Proiectul hidrocentralei a fost aprobat în 1989, dar a fot abandonat oficial 30 de ani mai târziu, în 2019, pe motiv că nu s-a fi justificat economic centrala de doar 27 MW, majoritatea lucrărilor având alte scopuri, respectiv protecția împotriva inundațiilor și asigurarea de apă pentru irigații.

Hidroelectrica ar dori să construiască la Mândra mai întâi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 300 MW, amplasat în fosta cuvetă a lacului de acumulare Făgăraș-Hoghiz, cu racordare la sistemul energetic național. Energia produsă ar urma fie să alimenteze consumatorii, fie – și aici este a doua fază a proiectului – să fie folosită pentru electroliza apei într-o viitoare centrală de producție a hidrogenului verde. Aceasta din urmă ar trebui să aibă o capacitate de producție de 15.000 de tone de hidrogen pe an, cu un electrolizor cu o capacitate instalată de 100 MW și să utilizeze apa din Olt și energia verde produsă de parc.

Randamentul centralei de producție a hidrogenului ar trebui să fie de maximum 75%, iar aceasta ar putea să fie legată, ca variantă de back-up, la o hidrocentală existentă, CHE Voila. Hidroelectrica vrea să vadă scenariile de fezabilitate economică la un preț al hidrogenului cuprins între 3 și 4 euro/kg, estimat pentru anul 2027.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.