Cristian Oroșanu și Benedict Klöckner în concert la Filarmonica Brașov

Foto: Ervis Zika

Filarmonica Brașov propune noi evenimente și săptămâna aceasta pentru iubitorii de muzică din oraș. Primul eveniment va avea loc marți seară, pe 14 februarie, și va fi un recital cu violonista Mihaela Oprea și pianistul danez Jakob Alsgaard Bahr. În cadrul acestuia se vor cânta piese de George Enescu, Carl Nielsen, Grigoraș Dinicu și alții.

Concert simfonic dirijat de Cristian Oroşanu, joi, la Filarmonica Braşov

Apoi, joi, de la ora 19, va avea loc concertul simfonic al săptămânii. Acesta va fi condus de dirijorul Filarmonicii Brașov, Cristian Oroșanu, cunoscut pentru că dirijează cu un amestec de exuberanță pasională, determinare înflăcărată, eleganță și claritate în exprimare. iar invitatul special al serii va fi violoncelistul german Benedict Klöckner

Nascut in 1972, Cristian Oroşanu a urmat studiile Liceului de Muzica „Octav Băncilă” din Iaşi, şi apoi pe cele ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la secţiile corn şi dirijat orchestră. În cadrul ultimeia mentor i-a fost profesorul Cristian Brâncuşi.

În paralel a beneficiat şi de îndrumarea maestrului Constantin Bugeanu, astfel încât s-a perfecţionat în arta dirijorală şi după terminarea studiilor în cadrul mai multor cursuri de maiestrie. Printre acestea şi cel sustinut în cadrul Academiei Internaţionale Bach de la Stuttgart de Helmuth Rilling.

Cristian Oroşanu a fost mai întâi instrumentist în cadrul Orchestrei Naţionale Radio.

În 1998 a debutat ca dirijor la Opera Naţională Română din Cluj şi a devenit ulterior colaborator frecvent al Operei Naţionale Bucureşti (din 2002). În final, a devenit şi dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov (din 2004).

 

 

Benedict Klöckner, unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai generaţiei sale

Benedict Klöckner, născut în 1989, este unul dintre cei mai importanți muzicieni ai generației sale. A câștigat numeroase premii și concursuri și concertează în întreaga lume alături de orchestre și dirijori renumiți. A cântat în numeroase săli și centre renumite, printre care Filarmonica din Berlin, Carnegie Hall, Symphony Hall Chicago, Kennedy Center din Washington, Tonhalle Zurich, Cadogan și Barbican Hall din Londra și Musikverein Viena.

Benedict a cântat cu artiști renumiți precum András Schiff, Anne Sophie Mutter, Gidon Kremer, Christoph Eschenbach și alții. De asemenea, a interpretat în premieră lucrări compuse pentru el de Wolfgang Rihm și Howard Blake, Elena Kats Chernin, José Elizondo, Dai Fujikura, Geoffrey Gordon, Bongani Ndodana-Breen și Eric Tanguy.

E bine de ştiut că Benedict cântă la un violoncel italian de Francesco Rugeri (Cremona, 1690), la care a cântat anterior Maurice Gendron, și folosește un arcuș folosit de Etienne Pajeot (Mirecourt, 1820).

Programul concertului de joi este:

A. Mozart – Uvertura la „Directorul de teatru” k.48
J. Haydn – Concertul în Re major Hob. VIIb/2, Op. 101
L. van Beethoven – Simfonia a 8-a în Fa major op. 93

Biletele pentru evenimente se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe siteul bilet.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.