Furtuni și vijelii în trei sferturi din țară. Sudul României se topește la maxime de 39 de grade

Furtuni și vijelii sunt anunţate azi în trei sferturi din țară. Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică, începând de sâmbătă seara până duminică dimineaţa, ce vizează trei sferturi din ţară. În cinci judeţe din sud şi în Bucureşti intră în vigoare duminică un cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat.

În perioada 22 iulie, ora 19:00 – 23 iulie, ora 10:00, în judeţe din Banat, Crişana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în jumătatea de sud a Moldovei şi, local, în Oltenia şi Muntenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (cu rafale de 55 – 70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice, potrivit ANM.

În intervale foarte scurte de timp, cantităţile de apă vor fi de 20 – 30 l/mp şi, izolat, de peste 40 l/mp.

Foto: AMN – Judeţe afectate de instabilitatea atmosferică

În această după-amiază, manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala, pentru intervale scurte de timp, şi pe arii restrânse, în special la munte şi în sud-estul teritoriului.

Caniculă în cinci județe şi în Capitală

De asemenea, ANM a emis un cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, valabil pe parcursul zilei de duminică, în cinci judeţe din sud şi în Bucureşti.

Meteorologii atrag atenția că valul de căldură se va menţine în sudul teritoriului, unde local va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 35 de grade, iar cele minime între 18 şi 22 de grade. Zonele vizate vizate sunt: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Municipiul Bucureşti.

Azi, în schimb, valul de căldură va atinge un maxim de 39 de grade, în n județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București.

1 Trackback / Pingback

  1. Furtuni și vijelii în trei sferturi din țară. Sudul României se topește la maxime de 39 de grade - 📰 newsflash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.