Incident șocant la Centrul de plasament de la Brădet.  O beneficiară de 19 ani a ajuns la spital cu arsuri grave pe față, gât și spate

O tânără de 19 ani, rezidentă la Centrului de Plasament pentru Copii cu Nevoi Speciale Brădet de lângă Săcele, a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, cu numeroase arsuri. Cazul a fost catalogat ca fiind „șocant” de Natalia Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, printr-o postare pe rețelele de socializare.

„M-am autosesizat la aflarea cazului tinerei de 19 ani instituționalizate, adusă acum două zile la spital după ce pe corpul ei au fost constatate arsuri grave pe față, gât și spate. Cazul mi-a fost adus la cunoștință de către Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM), un ONG local căruia îi mulțumesc pentru încredere. Sunt indignată că, în România anului 2023, există atâta lipsă de umanitate față de acești copii. Am ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, am vizitat-o pe pacienta în cauză, constatând că starea ei de sănătate fusese grav afectată. M-am deplasat la centrul din Brădet alături de prefectul județului Brașov, domnul Cătălin Văsii, și am avut discuții atât cu angajații, cât și cu tinerii instituționalizați. I-am cerut domnului prefect demararea unei anchete din partea tuturor instituțiilor abilitate. Adevărul trebuie să iasă la iveală și vinovații să plătească. De asemenea, solicit ANPDC (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție – n.red), doamnei Elena Tudor, să trimită de urgență corpul de control al instituției la fața locului”, a scris ministrul pe pagina de Facebook.

Circumstanțele incidentului ridică semne de întrebare

Într-o expunere realizată de membrii Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere, ONG cu sediul în Brașov, este detaliată situația tinerei instituționalizate într-un orfelinat din județul Brașov, aflat în subordinea Protecției Copilului Brașov.

Conform informațiilor furnizate de sursa menționată, evenimentul avut loc în seara zilei de joi la orfelinatul din Brădet-Săcele, mai precis în data de 10 august.

„Martorii susțin că totul s-a petrecut în urma unei băi cu apă fierbinte. Asistenta medicală ar fi descoperit acest lucru în data de 11 august. În procesul verbal, încheiat la predarea serviciului, nu apare menționat nimic despre acest incident (…) Din informațiile pe care le avem, ulterior, după autosesizarea asistentei medicale (…) au adăugat la procesul verbal următoarele: «menționez că tânăra (G.B.) prezintă pete în zona gâtului și a feței, cu aspect de arsuri solare…! »”, se arată în materialul publicat de ASUM.  

ASUM Brașov: „Solicităm intervenția Poliției și a Parchetului”

În documentul oficial de transfer, efectuat în momentul schimbului de tură, s-a înregistrat faptul că tânăra prezenta leziuni pe față și pe gât, petele „cu aspecte de arsurile solare”, zone din care pielea i se lua în „straturi maronii”.

„Ulterior efectuării igienei corporale, în momentul în care a fost ștearsă cu prosopul, beneficiarei i se lua pielea în anumite zone ale corpului (față, gât), în straturi maronii. Totodată, s-a observat, exista o scurgere semnificativă de lichid incolor din urechea stângă a tinerei”, sunt informațiile înregistrate în raportul de predare-primire a turei.

SURSĂ FOTO: ASUM BRAȘOV

La o zi de la incidentul terifiant, în data 11 august, tânăra a fost adusă în regim de urgență la Secția de Interne a Spitalului Județean Brașov, în jurul orei 12.30, după ce asistentul medical al centrului a solicitat serviciul de ambulanță.

SURSĂ FOTO: ASUM BRAȘOV

„Se pare că medici au consemnat în fișa medicală… arsuri de gradul II (opărită), care ar fi fost produse în urmă cu 24 de ore! Revenim, dar până atunci întrebăm și ne întrebăm… unde sunt autoritățile Statului Român, altele, în afară de Consiliul Județean Brașov sau Protecția Copilului Brașov? (…) Solicităm intervenția Poliției și a Parchetului. Este îngrozitor ceea ce se întâmplă în această instituție, de așa zisă protecție socială!”, se mai arată în materialul publicat de ASUM.

De cealaltă parte, nici Direcția Generală pentru Protecția Copilului Brașov nu a transmis un punct de vedere referitor la această situație.

Autor: Ștefania Anastase

Editat: Sebastian Aldea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.