Primăria Braşov angajează o firmă pentru „evaluarea vizuală rapidă” a clădirilor cu rism seismic din oraş. Procedura nu presupune analiza inginerească de detaliu

Primăria Braşov angajează o firmă pentru „evaluarea vizuală rapidă” a clădirilor cu risc seismic din oraş. „Expertiza vizuală” va fi realizată de SC Drafting Service SRL” din Braşov, în baza unui contract de 249.662 de lei, rezultatul evaluării urmând a fi o ierarhizare a clădirilor aflate în patrimoniul municipiului, din punct de vedere al riscului seismic.

În ce constă evaluarea vizuală rapidă a clădirii

Evaluarea vizuală rapidă va fi făcură în baza unor reglementări tehnice stabilite la nivel central la finalul anului trecut, prin Metodologia de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, Indicativ RTC 10 – 2022.

„Evaluarea vizuală rapidă este o procedură de evaluare seismică simplă, fără analiză inginerească de detaliu, și are la bază informații privind: efectul cutremurelor din trecut asupra fondului construit, rezultatele cercetărilor din domeniul riscului seismic, evoluția reglementărilor tehnice de proiectare seismică, evoluția practicii de proiectare și a materialelor de construcție utilizate”, se arată în Metodologie.

Prin evaluare vizuală rapidă „se stabilește un nivel (punctaj) de prioritate pentru realizarea investițiilor pentru punerea în siguranță a clădirilor față de acțiunea seismică. Punctajul este stabilit considerând caracteristicile de vulnerabilitate seismică ale clădirilor realizate conform sistemului de asigurare a calității în construcții și practicii generale de construcție de la data realizării acestora”.

Aceste evaluări sunt obligatorii, fiind prevăzute într-o lege apărută în iunie 2022.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.