Imperiul lui Donca a rezistat doi ani. Afaceristul brașovean a fost arestat preventiv. Pentru ce infracțiuni e cercetat

Afaceristul brașovean Călin Dunca a fost arestat preventiv, după ce Tribunalul Brașov a admis propunerea formulată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Brașov. Alături de alte trei persoane, el este cercetat pentru pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Cum a fost construit „imperiul”

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2021, inculpații au  constituit în municipiului Brașov, un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor venituri financiare consistente prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au  înregistrat în evidențele contabile ale unor societăți comerciale  pe care le dețineau sau controlau, documente care atestă operațiuni fictive cu consecința micșorării  bazei de calcul a impozitului pe profit si  măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecința producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei.

De asemenea, tot prin utilizarea unor  documente false, liderul  și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale  suma de  8.337.746 de lei  pe care a folosit-o în interesul său  și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai aparținând  membrilor grupului sau  controlată  de aceștia    iar cu restul banilor a achiziționat  bunuri de lux, în valoare de 340.000 olari americani.

Avea propria monedă

Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracțional au inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală și  au efectuat operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora  suma investiția în această monedă virtuală  poate genera câștiguri de 100  de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obținut aproximativ 700.000 dolari americani.

„În 18 septembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au pus în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județele Brașov, Dolj și Buzău fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, au fost indisponibilizate  trei autoturisme de lux”, se arată într-un comunicat transmis de DIICOT Brașov.

1 Trackback / Pingback

  1. Imperiul lui Donca a rezistat doi ani. Afaceristul brașovean a arestat preventiv. Pentru ce infracțiuni e cercetat - 📰 newsflash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.