Concert simfonic cu Tiberiu Soare și Alexander Chaushian, joi seară la Filarmonica Brașov

Joi, pe 9 noiembrie, de la ora 19, Filarmonica Brașov propune publicului meloman un nou concert simfonic extraordinar, cu doi invitați de seamă și cu un program memorabil.

Concertul va fi dirijat de maestrul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați dirijori români. Tiberiu Soare este dirijor al Operei Naționale București și Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat Sibiu, iar pe plan internaţional, activitatea sa a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena și multe altele.


Solistul serii va fi violoncelistul Alexander Chaushian, Director artistic al Festivalului internațional de muzică de cameră Pharos din Cipru și al Festivalului de muzică de la Erevan din Armenia. Este câștigătorul mai multor premii internaționale și este considerat unul dintre cei mai buni violonceliști ai generației sale, având numeroase concerte în întreaga lume. Cântă în mod regulat în locuri precum Wigmore Hall și Queen Elizabeth Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, Suntory Hall din Japonia, precum și Carnegie Hall din New York și Symphony Hall din Boston. 

În programul serii sunt trei piese. Seara va începe cu Uvertura „Hebridele” de F. Mendelssohn-Bartholdy, urmată de Concertul pentru violoncel în la minor, op. 129 de R. Schumann, concert care nu a fost cântat niciodată în timpul vieții lui Schumann. Premiera a avut loc la 23 aprilie 1860, la patru ani după moartea sa, la Oldenburg, cu Ludwig Ebert ca solist. 

După pauză, orchestra simfonică va interpreta Simfonia a 5-a de S. Prokofiev. Aceasta a fost una dintre primele simfonii în care au fost folosiți tromboni (și cea care a făcut ca aceștia să se impună ca membri ai orchestrei simfonice). Cel mai important însă a fost noul caracter emoțional al acesteia și impunerea unui arc muzical.

La scurt timp după premiera simfoniei, în ianuarie 1945, Prokofiev însuși a scris următoarele cuvinte:

„Consider Simfonia a V-a ca fiind punctul culminant al unei lungi perioade din viața mea creativă. (…) Am conceput-o ca pe o glorificare a măreției spiritului uman… lăudând omul liber și fericit – forța sa, generozitatea sa și puritatea sufletului său.”

După acest concert, Filarmonica brașoveană invită iubitorii de spectacole inedite și vineri seară, începând cu ora 18, la concertul Apolodor cu Ada Milea, Dorina Chiriac, Radu Bânzaru și Alex Neagu. 

Tot în luna noiembrie, la Sala Patria va ajunge și turneul Vioara lui Enescu cu Gabriel Croitoru, Simina Croitoru și Horia Mihail, pe 18 noiembrie, iar pe 23 noiembrie, Filarmonica Brașov îl va omagia pe maestrul Ilarion Ionescu-Galați. Ultimul concert al lunii va avea loc pe 30 noiembrie și îi va fi dedicat pianistului Radu Lupu.

Biletele pentru toate evenimentele se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe site-ul bilet.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.