ANALIZĂ. Strategie sau întâmplare, în USR? Scandalul Lasconi – prea coerent, prea „ca la carte”

O coincidență este o întâmplare, mai multe coincidențe sunt strategie. Acesta ar putea fi punctul de plecare într-o analiză a „scandalului Lasconi”, care, în două zile, a ajuns de la o declarație ce a inflamat tabăra progresistă din USR, la o decizie importantă a structurii de conducere a partidului, iar în tot acest timp, comunicarea în mediile online „a mers ca unsă”. Care să fie miza? Izolarea Elena Lasconi sau transformarea ei într-un „magnet” pentru alegătorii mai conservatori, în vedere alegerilor prezidenţiale?

Braşov Metropolitan vă prezintă o opinie care ia în calcul posibile cauze, mecanisme şi direcţii ale acestui scandal, după o monitorizare atentă şi o analiză a acţiunilor politice derulate în weekend și, in general, în ultimele luni. Am luat în calcul, în analiza noastră, inclusiv experienţa celor implicaţi în evenimentele din ultimele zile, contextul şi reacţiile din ultima perioadă, din jurul USR – partid aflat în sondaje pe locul 4 – la o distanţă destul de importantă de primele 3.

Acest articol reprezintă o opinie rezultată din analiza evenimentelor şi vă invităm să îl citiţi ca atare.

O înlănțuire (prea) logică și coerentă de evenimente și mesaje

Cum au decurs lucrurile, în weekend?

Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung Muscel, spune sâmbătă seara că a votat „DA” la referendumul pentru familie în anul 2018 și lansează câteva săgeți către primarul Sectorului 1, Clotide Armand. Erau declarații despre care putea anticipa foarte ușor că pot inflama spiritele în comunitatea USR. Şi, totuși, Elena Lasconi le-a făcut. Vorbim despre o persoană cu o experienţă de 25 de ani de presă și „rodată” în ultimii trei ani în „baletul politic” din Consiliul Local din Câmpulung Muscel. Aşadar, este greu de crezut că declarația privind votul la referendumul din 2018 a fost strict un gest de sinceritate, făcut de un politician și om de presă care știe că o virgulă poate face diferența între dezastru și victorie.


Aproape instantaneu, Clotilde Armand, colega de partid foarte vocală şi expertă în opoziţia faţă de… orice, reacționează pe rețelele sociale și o atacă pe Lasconi. După câteva ore, din Paris, intră în ecuație și fiica Elenei Lasconi, care se „leapădă de mama”, printr-un discurs video bine punctat și suspect de cursiv, al unei persoane care spune că are „palpitații de câteva ore”.

De precizat este şi faptul că Oana Florea, fiica Elenei Lasconi, arr – conform prezentării de pe LinkedIn, o vastă experienţă în comunicarea pe social media și mai multe proiecte pe care le-a coordonat în această zonă de activitate.

Duminică, evenimentele au escaladat rapid: în câteva ore filmulețul tinerei devine viral, este transformat în știri pe tot internetul. Elena Lasconi pregătește și publică „pe repede înainte” un mesaj aproape perfect. Președintele USR, Cătălin Drulă, intră repede în scenă și anunță o posibilă retragere a sprijinului pentru Elena Lasconi la alegerile europarlamentare. Doar că Lasconi i-o ia înainte şi decide să se retragă singură, dar! subliniind că nu are nimic împotriva comunităţii LGBT+, ci că totuşi este creştin-ortodoxă şi susţine familia tradiţională – deci este „asumată” şi „sinceră” în declaraţiile ei.

În aceeaşi seară, Biroul Național al partidului se întrunește și ia act de retragerea Elenei Lasconi de la alegerile pentru Parlamentul European, însă, prin anunțul făcut public, pregătește terenul pentru mutările următoare: o va susţine pe deja fosta lideră a listei pentru PE, îm continuare, pentru un nou mandat la primărie. (de menţionat că alegerile locale sunt înaintea celor pentru Preşedinţia României).

Si toate acestea în ce scop?

Derulând puțin filmul evenimentelor, vedem că desemnarea Elenei Lasconi pentru alegerile europarlamentare a stârnit nemulțumiri în USR, iar în 2024 exista riscul ca, cel puţin pentru alegerile europarlamentare, o parte a activului de partid să nu se mobilizeze în campania electorală. Singura soluție era ca această „eroare de desemnare” să fie rezolvată, dar într-un mod care să aducă un câștig, nu să pară o recunoaștere a unei decizii greșite și luate exact pe modelul celorlalte partide mari, pe care USR le contestă permanent. Iar ceea ce s-a întâmplat sâmbătă și duminică pare a fi exact strategia prin care să fie atins acest scop.

Astfel, în primul rând a fost rezolvată problema retragerii de pe lista pentru europarlamentare a unei persoane contestate de unii dintre membrii USR – nu neapărat pentru calitatea politică, ci pentru modul în care a ajuns în fruntea acestei liste (impusă de liderii USR).

Apoi, „pretextul”, adică votul la referendumul din 2018, i-a liniștit pe progresiștii din USR, mesajul partidului după întâmplările din acest weekend, fiind că subiectul drepturilor minorităților sexuale este, în continuare, esențial în platforma politică a partidului, mai ales pe scena politică europeană.

Cum Elena Lasconi nu a fost trasă pe linie moartă, ci va beneficia, în continuare, de sprijinul partidului (în primă fază la alegerile locale), putem specula că USR încearcă să se pună bine și cu potențialii alegători conservatori, care susţin (doar) familia tradiţională. Practic, Elena Lasconi va fi un vector pentru atragerea celor care nu rezonează cu mesajele progresiste, dar se regăsesc în teme precum implicare cetățenească, activism civic șamd.


Printr-o astfel de abordare duală există doar riscul teoretic ca unii progresiști să renege USR, având în vedere că progresiștii nu prea au unde „să plece”. Celălalt partid către care ei ar putea migra este mult prea mic, iar niciunui om nu îi place să se asocieze cu pierzătorii.

Cel mai probabil, o astfel de strategie, care să atragă și conservatorii, dar și progresiștii ar putea fi folosită și la alegerile parlamentare și prezidențiale și, în lipsa unor lideri carismatici, nu este exclus ca Elena Lasconi să fie vârf de lance pentru USR.

Cert este că, indiferent dacă a fost coincidență sau întâmplare (puțin probabil, având în vedere rapiditatea și coerența mesajelor și deciziilor), USR mizează pe un „plus matematic” de tipul: „Pe progresiști ne putem baza, pentru că nu au altă alternativă, dar atragem și conservatori”. Acum rămâne de văzut dacă aceste calcule, făcute după formulele matematice din manuale, se vor potrivi cu realitatea la firul ierbii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.