Razie ANAF pentru tutun de narghilea, la firme din toată România. Amenzi de 1,3 milioane de lei până acum

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din ANAF face, în perioada aceasta, controale la firme care dețin sau comercializează tutun de narghilea, iar până acum inspectorii au dat deja amenzi de cel puțin 1,3 milioane de lei pentru astfel de produse netimbrate corespunzător.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, în perioada 24 – 31 octombrie 2023, inspectorii DGAF au făcut 80 de controale antifraudă la nivel național, cu scopul „reducerii evaziunii fiscale și a comerțului ilicit în domeniul comercializării produselor accizabile din categoria alte tutunuri de fumat (amestec pentru fumat în narghilele)”.

Antifrauda a dat deja 37 de amenzi contravenționale, în cuantum total de 1.301.500 lei, pentru „abateri de la legislația specifică comercializării produselor accizabile”. De asemenea, au fost confiscate peste 12 kg de produse accizabile supuse marcării, iar pentru 19 locații s-a dispus suspendarea activității de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de o lună.

În majoritatea locațiilor vizate, DGAF susține că  a găsit „diverse amestecuri” pentru fumat în narghilele, care nu erau marcate sau care erau marcate cu timbre de proveniență ale altor țări (membre ale Uniunii Europene ori non-UE), în ambalaje fără specificații privind proveniența.

Totodată, la 16 dintre operatorii economici verificați au fost constatate „cantități semnificative” de amestec pentru fumat în narghilele, mai exact 445 kg, pentru care Fiscul susține că are „indicii temeinice a fi produse accizabile, depășind limita legală prevazută de legislație”. Astfel, au fost efectuate prelevări de probe în vederea stabilirii tratamentului fiscal ce se impune a fi aplicat, cu privire la accize și TVA datorat bugetului de stat. În funcție de constatări, vor fi sesizate și organele de urmărire penală.

DGAF recomandă agenților economici să se asigure că produsele accizabile ce urmează a fi comercializate sunt conforme, în sensul că sunt ambalate, etichetate și marcate fiscal conform legislației din România.

Acțiunile DGAF de verificare, în cadrul operațiunii „Nargile”, vor continua în perioada imediat următoare, la nivel național – a precizat DGAF din cadrul ANAF.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.