Consiliul Local Braşov a aprobat „patinoarul Ţiriac”. Votul era previzibil, dar consilierii au ţinut să transforme şedinţa într-o nouă „sesiune de declaraţii politice”

După ce în ședința din 28 decembrie nu au votat memorandumul cu Fundația Ion Țiriac privind construirea unui patinoar în zona Bartolomeu, consilierii locali brașoveni au votat acest document în 29 decembrie, într-o ședință de îndată. Votul favorabil era previzibil, însă, aleșii au ținut să aibă o „sesiune de declarații politice”, în condițiile în care dezbaterea se putea încheia repede, prin prezentarea de către consilierii locali PNL și PSD a motivelor pentru care s-au abținut de la vot cu o zi înainte.

Atât reprezentanții PNL cât și PSD au spus că nu au aprobat proiectul în 28 decembrie pentru că nu au primit documentațiile aferente proiectului de hotărâre și nu puteau vota „în orb”. Apoi, atât unii, cât și alții, au spus că vor vota „pentru”. Practic, memorandumul care trebuie votat ieri şi în baza căruia va funcţiona colaborarea cu Fundaţia Ţiriac nu le-a fost prezentat la şedinţa de ieri, deşi el exista. Memorandumul nu a ajuns la consilieri doar în cadrul şedinţei de azi, citit de primarul Allen Coliban.

„Niciun om întreg la cap nu ar respinge un astfel de proiect, dar trebuie respectată legislația”, a spus unul dintre consilierii locali, Ciprian Chiricheș (PNL).

Pe de altă parte, consilierul local Marius Potea (PSD) a spus că în 28 decembrie proiectul nu întrunea condițiile de legalitate pentru a fi votat.

„Ni se cere să ne dăm votul pentru o donație”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban, în încercarea de a clarifica.

În schimb, Marius Potea a spus că nu este vorba de donație, pentru că municipiul Brașov nu va primi terenul și patinoarul și doar dreptul de administrare.

Conform memorandumului, Fundația Ion Țiriac va cumpăra terenul și va realiza patinoarul, iar municipalitatea brașoveană îl va opera și va suporta costurile aferente

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi azi, dar a fost dezbătut aproape trei ore, după ce cu o zi înainte, acelaşi proiect nu a întrunit voturile, consilierii PNL şi PSD preferând să se abţină, în lipsa documentaţiilor necesare. Această situaţie a fost speculată instant de USR şi simpatizanţii partidului, care au reacţionat rapid pe reţelele sociale, acuzându-i pe consilierii PNL şi PSD că refuză un patinoar pentru copiii din Braşov. De aici, proiectul s-a transformat într-un subiect politic, pe care toate taberele au încercat să îl speculeze în favoarea lor.

De altfel, azi în sala de şedinţe a Consiliului Local, mai mulţi cetăţeni supăraţi pe faptul că proiectul nu a fost votat de ieri, au venit să pună presiune pe aleşi locali, pentru a lua o decizie fermă. Printre aceşti „cetăţeni revoltaţi” au putut fi observaţi activişti de partid ai USR.

Discuţiile cu Fundaţia Ţiriac au început încă din luna februarie

Reamintim că, discuţiile dintre Fundaţia Ţiriac şi Primăria Braşov, pentru ridicarea unui patinoar care să fie pus la dispoziţia comunităţii braşovene, au început încă din luna februarie. Potrivit informaţiilor aduse ieri de primarul Coliban, primul scenariu era ca Municipalitatea să contribuie cu terenul, în acest parteneriat. Pentru că primăria nu deţinea suprafaţa adecvată, s-a renunţat la această variantă, ajungându-se la scenariul în care Fundaţia achiziţionează şi terenul, construieşte patinoarul şi îl dă în administrarea Municipalităţii, cu anunite condiţii (despre care nu se cunosc deocamdată prea multe detalii).

Al doilea scenariu a fost prezentat Consiliului Local doar în şedinţa de azi, această lipsă de transparenţă şi comunicare fiind, de altfel, şi unul dintre reproşurile aduse de consilierii PSD şi PNL primarului Coliban.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.