Erwan Joliff, francezul din Cobor, a ridicat un dispensar medical pe banii lui

Erwan Joliff, cunoscut drept Francezul din Cobor, continuă să inspire prin proiectele pe care le realizează în satul în care a ales să se stabilească. În loc să-și investească banii într-o casă luxoasă la oraș sau în altceva care să-i aducă venituri, Joliff a ales să construiască și să doteze un dispensar medical pentru oamenii din satul Cobor și din împrejurimi. (*Articol al USR Brașov)

În urmă cu câțiva ani, Joliff a moștenit o sumă semnificativă de bani, suficientă pentru a-i permite să achiziționeze o casă frumoasă în Brașov, Cluj sau în altă parte și să aibă un venit lunar considerabil prin închiriere. Cu toate acestea, el a decis să își îndrepte atenția către comunitatea în care s-a stabilit. Comuna Ticușu Vechi nu mai are de mulți ani un medic care să ofere servicii medicale în sat; principala cauză era că nu exista un dispensar care să întrunească condițiile minime pentru a primi autorizațiile sanitare.

„Eu zic c-am creat plusvaloare pentru lumea din jur și asta sper sa fac cât voi trăi. Să investești banii tăi ca să dotezi un serviciu de pompieri sau să construiești un dispensar medical nu sunt neapărat cele mai rentabile investiții. Unii ar zice că este chiar o prostie să faci un asemenea lucru când ai putea, cu aceiași bani, să-ți faci o rentă viageră care să te ajute sa trăiești liniștit, fără grija zilei de mâine. Nu e concepția mea despre viată. Iubesc munca și mă bucur că prin munca și banii mei am putut ridica standarde de calitate pentru servicii pe care nu le aveam în zona noastră.

O fi nebunie, inconștiență? Se poate… dar, sincer, să văd că avem în Cobor doi medici care oferă consultații gratuite, se bucură de condițiile pe care le pot oferi, îți spun că la tine e fain și că vin cu plăcere… ce sa vă spun? E un sentiment de împlinire pe care doar oamenii care riscă, care muncesc, care pun pasiune în ceea ce fac o pot simți. Nicio proprietate din Brașov sau din altă parte nu mi-ar fi putut da o asemenea satisfacție. Și visez ca într-o bună zi micul meu proiect cu casa medicală din Cobor să devină un exemplu de servicii medicale de proximitate de calitate în mediul rural românesc.

În dispensarul din Cobor au trecut pragul deja zeci de oameni care cu greu ar fi putut ajunge la consultații medicale la Făgăraș sau Brașov. Aceștia au beneficiat de consultații de cel puțin 30 de minute și de o serie de teste clinice. Cei doi doctori care s-au implicat în proiectul de medicină preventivă de la Cobor, Andrei Ioo și Remus Nerişanu au colectat o serie de date care au fost transmise către Centrul Național de Studii pentru Medicina de Familie (CNSMF), care este managerul acestui proiect.

Erwan Joliff crede că noi, românii, dăm prea puțină importanță prevenirii bolilor și își exprimă speranța ca proiectul de la Cobor să fie de folos pentru elaborarea de politici publice de sănătate în mediul rural. De asemenea, mulțumește factorilor decizionali care au ales să susțină acest proiect și se declară dispus oricând să participe la astfel de proiecte în care se lucrează cu implicare și profesionalism.

Erwan face politică pentru că iubește oamenii și munca cinstită

Și în politică, Joliff a demonstrat aceeași pasiune și dedicare. A candidat pentru funcția de primar din partea USR în comuna sa, unde a obținut locul al patrulea, în ciuda eforturilor considerabile depuse pentru comunitate. Acest fapt nu l-a făcut să renunțe la implicare în mica sa comunitate rurală din nordul județului Brașov, ci l-a făcut să-și canalizeze energia și resursele către proiecte care au un impact pozitiv asupra vieții oamenilor din jurul său. În fond, Erwan Joliff crede că prin politică poate schimba în bine viața oamenilor și nu face din ea un scop în sine.

Erwan Joliff a fost ales consilier județean pe listele USR. În Consiliul Județean Brașov, este adeptul transparenței, al dialogului și a pus întotdeauna interesul oamenilor și comunităților în fața unor calcule meschine specifice politicii românești.

Gesturile neconvenționale ale lui Erwan Joliff, de la construirea dispensarului medical până la implicarea activă în proiecte comunitare, modul în care explică lucrurile pe pagina sa de Facebook și percepția sa asupra politicii, îl definesc ca un cetățean cu viziune, pasiune și o convingere puternică că munca și implicarea personală pot schimba în bine destinul comunităților locale. Francezul stabilit în Cobor este un model rar în societatea noastră, o adevărată sursă de inspirație pentru toți oamenii buni din această țară.

*Articol al USR Brașov

1 Trackback / Pingback

  1. Erwan Joliff, francezul din Cobor, a ridicat un dispensar medical pe banii lui - 📰 newsflash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.