FOTO. Primul Muzeu al Sportului şi Turismului Montan din România, prezentat în avans în Piaţa Sfatului. Muzeul se va deschide la Olimpia, sub Tâmpa

Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan va fi deschis la Brașov, în ,,Olimpia”, fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, în perioada 2019 – 2023. Până la deschiderea propriu-zisă, Muzeul Judeţean de Istorie propune o expoziţie dedicată acestui obiectiv, în faţa Casei Sfatului şi Piaţa Sfatului.

Muzeul Sportului și Turismului Montan Brașov  este un proiect anunțat de mai mulți ani, iar conducerea Muzeului Județean de Istorie lua în calcul să îl deschidă chiar din anul 2020. Acest lucru nu a fost posibil din cauza întârzierii lucrărilor de reabilitare a Clădirii Olimpia. 

Expoziţia de la Olimpia – Muzeul Sportului şi Turismului Montan este împărțită cronologic, în trei secțiuni:

  • „Începuturile” (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX);
  • „Brașovul sportiv interbelic”;
  • „Sportul popular”. 

Reperele tematice sunt bunuri culturale cu o valoare istorică deosebită, de interes național și internațional, printre care și 25 de piese muzeale clasate în anul 2021, în Patrimoniul național, 2 piese chiar în categoria ,,Tezaur”. 

Bunurile de patrimoniu istoric sportiv au fost selectate din colecția ,,Sport și Turism Montan” a muzeului. Din inventarul de 1454 bunuri culturale ale colecției, pentru expoziția de bază au fost selectate 307 piese, multe dintre acestea fiind restaurate în întregime de restauratorii muzeului, ing. Valentin Puchianu, Claudia Moței și George Iacobeanu, experți acreditați de Ministerul Culturii.

Donaţii din partea sportivilor şi a pasionaţilor de sport şi turism montan

În perioada 2019 – 2023, muzeul și-a mărit colecția cu piese donate de pasionați de istoria sportului și turismului montan, personalități sportive sau moștenitorii unor ,,pionieri” ai practicării sportului ca formă de recreere. Dintre donatori îi menționăm pe antrenorul emerit Tănase Tănase, Wolfgang Witstock, Marcel Șofariu, Marius Mihaiu, Radu Bogdan, Laurențiu Enoaie și pe fotbalistul Axel Witsel, component al naționalei Belgiei, în prezent jucătorul lui Atletico Madrid. 

Expoziţie în avans, în faţa Casei Sfatului

Începând din data de 06.02.2024, în Piața Sfatului, în fața intrării în Casa Sfatului, secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, a fost amenajată o expoziție de promovare pentru „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”, conținând fotografii cu câteva din cele mai importante piese istorice prezentate în expoziția de bază.

Pentru începuturile sporturilor sunt prezentate o patină, un băț lung de schi, o mască de scrimă și un velociped, toate din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, piese foarte rare chiar la nivel european.

Secțiunea despre perioada interbelică este ilustrată cu o medalie de la campionatele naționale de atletism din 1934, schiuri fabricate la „Industria Lemnului din Codlea ing. Gh. Urdărianu”, o plachetă de campion naţional la handbal pentru ediția 1937/38, o cupă acordată la campionatele naționale de tenis din 1940.

Pentru începuturile sportului popular, pentru expoziția fotografică outdoor au fost alese o plachetă din 1946 a Organizației Sportului Popular pentru ciclism, cupa „R.P.R.” la handbal feminin din 1950, câștigată de „Tractorul” Brașov, o medalie de la Jocurile Mondiale Universitare 1951 ținute în Poiana Stalin, medalia de aur cucerită de naționala feminină a României la Campionatul Mondial de Handbal în 1956, cu trei jucătoare ale echipei Progresul Orașul Stalin (Maria Scheip, Anna Starck și Mora Windt), Cupa României la sabie pentru 1966 și o cupă a primului turneu balcanic inter-cluburi, primită de câștigătoarea Steagul Roşu Brașov, la Ankara, pe 21 aprilie 1961, după meciul câștigat cu Fenerbahce Istanbul. 

1 Comentariu

  1. Cu doi ani în urmă ați publicat un material prin care anunțați iminenta deschidere a Muzeului Sportului și Turismului Montan (MSTM) care și în acest moment nu există. Acum 4 (patru ) ani am descoperit pe site-ul Muzeului Județean de Istorie Brașov (MJIBv) faptul că există MSTM cu mai multe secțiuni, cu poze ale sportivilor și obiecte care par expuse și cu clipuri din activitatea sportivă. De atunci aeastă secțiune a site-lui s-a îmbogățit cu prezentarea obiectelor primite și a activității de restaurare, precum și cu activitățile de promovare în țară și peste hotare. Cea mai interesantă acțiune, soldată cu succes, pare să fi fost depunera candidaturii MJIBv / MSTM pentru a deveni membru în Alianța Internațională a Muzeelor Montane. Adică: din mai 2023 Muzeul Județean de Istorie a devenit membru al alianței amintite anterior, pentru că are în subordine un muzeu (fictiv, inexistent) care are în titulatură cuvântul „montan”. În mai 2023 la Roma au mai fost admise în această alianță încă patru muzee din Elveția, Italia, Nepal și Franța. Pentru comparație și o completă documentare vă invit să urmăriți pe net istoria și activitatea acestor muzee.
    Pe clădirea Olimpia nu există nimic care să ateste existența muzeului. În perioada 2020 – 2021 a fost afișată pe ușa de intrare o foaie prin care, sub egida Consiliului Județean și al Ministerului Culturii se anunța „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, proiect finanțat prin granturi de Islanda, Liechtenstein și Norvegia în valoare de 617.820 lei cu finalitate în septembrie 2021. Dacă intrăm pe Google Maps pe „Brasov Country Sports Museum” vom vedea o mulțime de poze (probabil din Muzeul de Istorie) și nimic legat de sport, turism sau munte.
    În același fel (de pe Google maps) putem să abordăm și „Bastionul Graft – 16th-c gate with a history museum” care prezintă mai multe poze cu obiecte de dantelă ce au peste 100 de ani. Se pare că această secție a funcționat doar până în 2018. De atunci un grilaj și niște lacăte se ocupă de securitatea spațiului muzeal.
    Tot în site-ul MJIBv este prezentată Expoziția permanentă – Bastionul Țesătorilor – „Brașovul/3M” un proiect care a avut ca rezultat și realizarea unei machete 3D a unei părți a Brașovului anilor 1980. Deși o reușită (după cum se vede și din poze) sala expozițională aflată la demisolul Bastionului Țesătorilor a fost deschisă pentru puțin timp în perioad 2021 – 2022. După această perioadă nu am putut să aflu ce s-a întâmplat cu macheta „Brașovului muncitoresc”.
    Interesant este că la o vizualizare pe Google Maps, din cele 10 muzee active ale Brașovului unul nu este marcat ca și cum nu ar exista: Muzeul Județean de Istorie. Este marcată Casa Sfatului (City monument with a storied history) ca monument, dar nu ca muzeu și nu sunt nici imagini din muzeu.
    Cred că situația descrisă de mine (ce imagini și informații oferă site-urile și ce este în realitate) ar trebui să fie analizată, adusă la cunoștința publicului și remediată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.